Şoferul „autocarului morţii” din Muntenegru avea certificat obţinut la o firmă cu istoric dubios

George Ciobanu, şoferul autocarului căzut în prăpastie în Muntenegru s-a pregătit pentru a obţine atestatul de şofer profesionist la un centru care a produs mii de patalamale false. Concluzia le aparţine procurorilor, iar atestatele buclucaşe au fost anulate de Autoritatea Rutieră. România TV a filmat un material cu camera ascunsă.

02 iul. 2013, 08:21
Şoferul „autocarului morţii” din Muntenegru avea certificat obţinut la o firmă cu istoric dubios

Fundaţia Academia de Transport Intern şi Internaţional îşi ţine cursurile în curtea liceului Auto din cartierul bucureştean Militari. Şefii ne asigură că şoferul autocarului s-a pregătit aici. „Atestatul este aici. Îl avem pe calculator. E din 2012”, spune directorul.

Fundaţia a fost cercetată în trecut de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor pentru falsificarea a 3.000 de certificate de pregătire profesională. Concluziile procurorilor au fost cât se poate de clare:

Un număr însemnat de persoane care nu terminau cursurile de legislaţie, nu participau la susţinerea examenului în vederea obţinerii certificatului sau dacă participau nu-l promovau, au obţinut de la ARR- Agenţia Bucureşti atestate pentru persoană desemnată să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier.

Trecutul penal al Centrului îi face pe şefi să evite explicaţiile, dar şi asocierea cu tragedia din Muntenegru.

Certificatele false au fost anulate ulterior de Autoritatea Rutieră. Oficial, nici şeful ARR Bucureşti nu pare prea vorbăreţ. Neoficial, însă, recunoaşte că fundaţia a scăpat de repercusiuni cu puţin ajutor politic.