Soldat ucrainean și tatăl lui, rusofil convins, au luptat unul împotriva celuilalt. „Era nevoie să ne apărăm țara. Iar tatăl meu a încetat să mai fie tatăl meu. A sunat-o pe mama să-i spună că am fost ucis”

Întâmplările despre ucraineni pe care le auzim în ultima vreme sunt foarte triste. Familii despărțite pentru totdeauna, civili morți în atacurile rușilor, copii care trăiesc cu speranța că într-o zi își vor revedea tații. Însă ce ați spune dacă ați auzi de un tată și fiul lui care luptă unul împotriva celuilalt în războiul din Ucraina?

08 mai 2022, 08:02
Soldat ucrainean și tatăl lui, rusofil convins, au luptat unul împotriva celuilalt. „Era nevoie să ne apărăm țara. Iar tatăl meu a încetat să mai fie tatăl meu. A sunat-o pe mama să-i spună că am fost ucis”

E cazul lui Ievhen Mironov, un soldat ucrainean de 26 de ani, care, înainte de războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022, a luptat împotriva prorușilor din Crimeea anexată în 2014, inclusiv împotriva tatălui său. Tatăl lui Ievhen e rusofil convins și a luptat de partea cealaltă a baricadei. Pe el, pe propriul fiu, îl privea ca pe un dușman.

Ievhen Mironov a povestit că s-a înrolat în 2014, atunci când avea 18 ani, ca să-și apere țara. „Când au început ciocnirile din Donbas, m-am alăturat forțelor de apărare din Pavlograd, locul unde m-am născut. E în regiunea Dnipropetrovsk”, a povestit el.

Tot la vremea aceea, Oleksandr Ziubanov, tatăl lui, a ales partea rusă. „Mama și tatăl meu, Oleksandr, au divorțat în 2009. Locuiam separat, dar am vorbit cu el până în 2014”. Ievhen a mărturisit că tatăl lui a ținut toată viața cu Rusia.

În 2014, tatăl lui Ievhen a luat parte activ la ostilități. După ce a fost rănit în luptă, a fost numit adjunct al secției a șasea din autointitulata Republică Populară Donețk. Ulterior, a fost avansat la gradul de locotenent colonel.

„Nu am intrat în război împotriva tatălui meu, eu m-am dus să apăr integritatea teritorială a Ucrainei. Era nevoie să ne apărăm țara. Și atunci, ca și acum. De fapt, tatăl meu a încetat să mai fie tatăl meu. Tatăl meu știa unde sunt. Spunea despre mine că sunt fascist. Nu am putut comunica cu mama timp de câteva zile, iar el a sunat-o pe mama să-i spună că am fost ucis, că toți oamenii din batalionul meu au fost uciși unul câte unul”, a mai povestit el.

La un moment dat, în timpul conflictului, tatăl său l-a sunat. „Ce sunteți voi, trupe străine, nu? Ucideți populația, spânzurați copii de garduri!”, i-a spus el atunci.

Deși atunci când a început războiul relația lor s-a schimbat total, Ievhen spune că în copilărie a avut un tată bun. „Chiar a fost un tată bun. Deși bunica m-a crescut cu dragoste pentru Ucraina, iar părinții lui nu au fost de acord cu asta”.

Cea mai puternică lovitură pentru tânăr a fost atunci când a aflat, în 2020, din documentele și dovezile despre crimele de la Sloviansk, că tatăl lui a ucis civili. Peste o săptămână, tatăl său a murit. „Am înțeles că de la probleme cu inima. Nu avusese astfel de probleme niciodată. Nu cred povestea asta”.

Ievhen spune că nu o să-și ierte părintele. „Nu aș vrea să vorbesc cu el nici dacă aș putea. Aversiunea pe care o simt față de ei. Nu-l voi putea ierta niciodată. Nicio femeie și niciun copil nu-i poate ierta pe ruși și pe proruși pentru pierderea soților sau a taților lor în acest război”, a încheiat tânărul.

Acum, de când a început războiul din Ucraina ordonat de Putin, Iehven servește ca voluntar în regiunea Liov, în Garda Națională. El a povestit că a văzut un bărbat care a coborât din mașină și a ridicat mâinile cum a fost ucis de ruși. „Rușii atrag în armată recruți de 18 ani. Îmi amintesc de mine la 18 ani. Îi aruncă în luptă neantrenați, înfometați… Au luat toată mâncare și vodca de la benzinării.”, a mai spus el.