Soldaţii israelieni au încercuit oraşul Gaza şi intră în tuneluri după teroriştii Hamas

Forţele terestre israeliene din Fâşia Gaza au urmărit, miercuri, să localizeze şi să dezactiveze vasta reţea de tuneluri a militanţilor Hamas de sub enclavă, următoarea fază a ofensivei israeliene care a ucis mii de palestinieni.

08 nov. 2023, 08:48
Soldaţii israelieni au încercuit oraşul Gaza şi intră în tuneluri după teroriştii Hamas

De când atacatorii Hamas au ucis 1.400 de persoane şi au luat aproximativ 240 de ostatici într-un raid transfrontalier la 7 octombrie, Israelul a bombardat Gaza din aer şi a folosit trupe terestre pentru a împărţi enclava de coastă în două.

Oraşul Gaza, principalul bastion al Hamas în teritoriu, este încercuit. Israelul afirmă că trupele sale au avansat până în inima oraşului dens populat, în timp ce Hamas afirmă că luptătorii săi au provocat pierderi grele forţelor de invazie.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul a avut „o singură ţintă – teroriştii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanţii lor, buncărele, camerele de comunicaţii”.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele de geniu ale Israelului folosesc dispozitive explozive pentru a distruge o reţea de tuneluri construită de Hamas, care se întinde pe sute de kilometri sub Gaza.

Tancurile israeliene s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc reţeaua de tuneluri pentru a lansa ambuscade, au declarat surse din cadrul Hamas şi al grupului militant separat Jihadul Islamic.

Nu a fost posibil să se verifice afirmaţiile de pe câmpul de luptă ale ambelor părţi.

Israelul doreşte o „perioadă nedeterminată” de control în Gaza

Israelienii şi-au exprimat teama că operaţiunile militare ar putea pune şi mai mult în pericol ostaticii, despre care se crede că sunt ţinuţi în tuneluri. Israelul spune că nu va fi de acord cu o încetare a focului până când ostaticii nu vor fi eliberaţi. Hamas spune că nu va înceta lupta, atât timp cât Gaza este atacată.

„Îl provoc (pe Israel) dacă a reuşit, până în acest moment, să înregistreze vreo realizare militară pe teren în afară de uciderea civililor”, a declarat Ghazi Hamad, un înalt oficial Hamas, pentru televiziunea Al Jazeera.

„Gaza este de neînvins şi va rămâne un ghimpe în gâtul americanilor şi al sioniştilor”, a mai spus Hamad.

De la 7 octombrie, bombardamentele israeliene au ucis peste 10.000 de palestinieni, dintre care aproximativ 40% sunt copii, potrivit numărătorii efectuate de oficiali din domeniul sănătăţii din Gaza guvernată de Hamas.

Washingtonul a sprijinit poziţia Israelului, potrivit căreia o încetare a focului ar ajuta militar Hamas, dar preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că l-a îndemnat pe premierul Benjamin Netanyahu să ia o pauză în lupte.

Israelul a fost până acum vag în ceea ce priveşte planurile sale pe termen lung, dacă îşi va atinge obiectivul declarat de a învinge Hamas. În unele dintre primele comentarii directe pe această temă, Netanyahu a declarat că Israelul va încerca să aibă responsabilitatea securităţii în Gaza „pentru o perioadă nedeterminată” după război.

Dar oficialii au declarat că Israelul nu este interesat să guverneze enclava. Gallant, ministrul israelian al Apărării, a declarat că, după terminarea războiului, nici Israelul, nici Hamas nu vor conduce Gaza.

Citeşte şi: Netanyahu respinge ideea încetării focului, în ciuda poziţiei SUA: „Statele Unite nu ar fi de acord cu încetarea focului după Pearl Harbour sau 11 septembrie”