Solstițiul de iarnă și Întâlnirea Jupiter – Saturn. Sărbătorim iarna 2020 şi Marea Conjuncţie!

Solstiţiul de iarnă va avea loc luni. Cea mai lungă noapte va dura 15 ore și 10 minute. Fenomen unic: Întâlnirea Jupiter - Saturn, Marea Conjuncţie va putea fi văzută ca astru dublu. Google sărbătoreşte cu cu doodle special marele eveniment de pe 21 decmbrie 2020.

21 dec. 2020, 15:40
Solstițiul de iarnă și Întâlnirea Jupiter – Saturn. Sărbătorim iarna 2020 şi Marea Conjuncţie!

Solstițiul de iarnă v

a avea loc anul acesta luni, la ora 12.02, durata zile fiind de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). În aceeaşi seară, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia şi vor putea fi văzute ca un astru dublu, anunţă Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”. Momentul Solstiţiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.

Google doodle dedicat solstiţiului de iarnă
Google nu lasă ziua să treacă neobservată, celebrând momentul printr-un doodle special. 

Solstitiul de iarna 2020. La ce sa ne asteptam in cea mai intunecata zi a anului? Ce ritual sa faci in 21 decembrie!

Solstițiul de iarnă: Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ţinând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).

În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Tot pe 21 decembrie, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia aparent una de alta seara, fiind vizibile ca un astru dublu. Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus.

Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic, la Bucureşti, Soarele va apune la ora 16.49, iar după ora 17.00 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până în ora 19.00, când apun.

Recomandarea experţilor pentru observarea fenomenului este ca cerul să fie privit dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele.

O conjuncţie nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui.

Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus.

„Marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn. Când are loc întâlnirea cosmică și cum poate fi văzută cu ochiul liber

Jupiter și Saturn vor părea foarte apropiate pe cerul nopții, luni, 21 decembrie, evenimentul fiind numit „Marea Conjuncție” și având loc chiar în ziua solstițiului de iarnă.

Această întâlnire excepțională are loc o dată la 20 de ani, însă Jupiter și Saturn vor fi, de fapt, la sute de milioane de kilometri depărtare una de cealaltă.

 

„Marea Conjuncție” din acest an va fi extraordinar de apropiată, având o cincime din întregul diametru al unei Luni pline. Ultima dată când Jupiter și Saturn s-au apropiat atât de mult a fost în iulie 1623, pe vremea când trăia și astronomul italian Galileo Galilei.

Solstițiul de iarnă Când a avut loc ultima „Mare Conjuncție” dintre Jupiter și Saturn

Iubitorii de stele care au început să urmărească Jupiter și Saturn încă din vara anului acesta au observat deja că cele două planete s-au apropiat treptat una de cealaltă. Jupiter, cea mai mare planetă a sistemului solar, este de obicei și cea mai luminoasă, însă recent strălucirea sa a fost și mai impresionantă datorită apropierii lui Saturn.

Ultima „Mare Conjuncție” a avut loc în mai 2000. Cele două planete par să se întâlnească atât de rar pentru că orbitele lor nu se potrivesc. Jupiter are nevoie de aproape 12 ani pământeni pentru a înconjura Soarele, în timp ce Saturn o face în 30 de ani. Mai mult, cei doi giganți gazoși călătoresc pe „piste” înclinate diferit în jurul Soarelui, așa că de foarte puțin ori vor părea să se apropie atât de mult, cel puțin din perspectiva de pe Terra.

Înainte de „Marea Conjuncție” foarte apropiată din 1623, care ar fi fost imposibil de văzut de pe Pământ pentru că planetele au părut atât de aproape de Soare, ultima întâlnire vizibilă dintre Jupiter și Saturn a avut loc în martie 1226, potrivit Live Science.

Cum poate fi văzută cu ochiul liber „întâlnirea cosmică” dintre Jupiter și Saturn din 21 decembrie
Așadar, cei care speră să vadă „Marea Conjuncție” în ziua solstițiului de iarnă, 21 decembrie, care este și cea mai „scurtă zi din an” în emisfera nordică, ar trebui să privească puțin deasupra orizontului spre sud-vest, după aproximativ o oră de la apusul soarelui, a explicat NASA. Ar trebui să putem vedea planetele cu ochiul liber, iar dacă avem la îndemână un telescop sau un binoclu, cele două planete vor apărea în același câmp vizual. „De fapt, Saturn va părea mai aproape de Jupiter decât unii dintre sateliții lui Jupiter”, a transmis NASA.

Următoarele întâlniri vor avea loc în noiembrie 2040 și aprilie 2060, iar în timpul celor două evenimente planetele vor părea la o distanță de 1,1 grade depărtare. Pentru a vedea următoarea „întâlnire cosmică” super apropiată va trebui să așteptăm până în martie 2080.