Soluţia împotriva inundaţiilor din Marea Britanie vine de la un ANIMAL

Câteva studii au demonstrat că o zonă în care trăiesc castori reţine de 40 de ori mai multă apă decât sectoare în care aceste animale lipsesc. O asociaţie de apărare a mamiferelor pledează pentru reintroducerea castorilor, numiţi şi 'inginerii râurilor', în vederea combaterii creşterii nivelului apelor, în contextul în care Marea Britanie se confruntă de aproape o lună cu inundaţii masive.

13 feb. 2014, 21:44

În locul armatei trimise la faţa locului, a cheltuielilor pe dragarea râurilor şi pe realizarea de baraje, Regatul Unit ar putea lupta împotriva inundaţiilor cu ajutorul micilor animale, scrie lefigaro.fr. Castorii folosesc lemn la ridicarea unor baraje pe ape, creând mici „lacuri de acumulare” care încetinesc cursul apelor, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Marea Britanie, DEVASTATĂ de inundaţii BIBLICE: Vezi cum arată imaginile ÎNAINTE şi DUPĂ – VIDEO

În plus, o reţea de mici canale reduce eroziunea şi riscul unor creşteri rapide ale apelor. Dacă există inundaţii, ele au loc în amonte, producând mai puţine pagube decât în aval.

Cursurile de apă sunt regularizate de un sistem de şanţuri şi canalizări pe câmpurile amenajate de om. Aceste amenajări scad capacitatea naturală a solurilor de a absorbi şi reţine apa„, spune preşedinta asociaţiei engleze pentru mamifere.

Când apa vine atât de rapid de pe înălţimi spre câmpie, nu se poate ca satele şi terenurile cultivabile de jos să nu se inunde„, adaugă ea.

Citeşte şi DOMNUL CASTOR şi-a găsit loc de muncă. Fotografii inedite cu un ANIMAL NĂSTRUŞNIC şi extrem de curios

Decât să se plătească milioane de lire agricultorilor de pe platouri să îşi construiască instalaţii de strângere a apei, guvernul ar putea să recurgă la castori, ceea ce ar fi mult mai ieftin, apreciază preşedinta asociaţiei.

Majoritatea acestor rozătoare au dispărut din Marea Britanie în secolul al XVI-lea, fiind vânate pentru blană sau ucise de fermierii care îşi apărau terenurile şi peştii din râuri. În plus, castorii au suferit din cauza schimbării cursurilor râurilor de către om, în urma căreia habitatul lor s-a distrus. În Scoţia se experimentează în prezent instalarea unei colonii de castori şi sunt discuţii pentru aceeaşi acţiune în Ţara Galilor.