Soluția unică implementată de STRABAG la stația Gherăiești, ce poate alimenta cu apă locuitorii orașului Bacău

Extinderea marilor orașe ale României către periferii vine la pachet cu o provocare uriașă: asigurarea de apă potabilă și canalizare. Este și cazul orașului Bacău, unde vechea stație de la Barați era depășită de cerere. În urma câștigării licitației organizate de Compania Regională de Apă Bacău, STRABAG a construit o stație de tratare la Gherăiești, folosind o tehnologie unică în România de reducere a concentrației de mangan. Astfel de exemple pozitive ar putea fi replicate în mai multe orașe din țară, precum și în mediul rural, deficitar la capitolul canalizare și apă curentă, dacă ar fi implementate anumite măsuri, apreciază specialiștii STRABAG.
Filip Stan
17 aug. 2023, 13:17
Soluția unică implementată de STRABAG la stația Gherăiești, ce poate alimenta cu apă locuitorii orașului Bacău

Stația de tratare Gherăiești are o capacitate maximă de tratare de 200 litri/secundă, au precizat reprezentanții STRABAG Tehnologia Apei, unitate de afaceri a STRABAG care se concentrează pe construirea stațiilor de tratare a apelor uzate și a apei potabile. La implementarea proiectului, stația deservea până la 10% din populația Bacăului, iar în acest moment, datorită finalizării unui alt proiect de asigurare a rezervei de apa pentru Municipiul Bacău, poate deservi, împreuna cu celelalte fronturi de captare reabilitate, până la 100% din populația Municipiului Bacăului în cazul unei avarii la Stația de tratare Barați, au menționat specialiștii companiei. Potrivit lor, scopul principal al stației de tratare de la Gherăiești este reducerea concentrației de mangan de la valori mai mari de 1 mg/l la valori mai mici de 0,05 mg/l.

Linie de tratare unică în România

Reducerea manganului se realizează printr-o linie de tratare unică în Romania, utilizând tehnologia filtrării uscate cu material catalitic. De asemenea, în timp, pe nisipul din filtrele submersate se depune o peliculă de oxid de mangan. Această peliculă ajută la reținerea manganului, astfel stația de tratare Gherăiești are în acest moment două trepte de filtrare care reduc manganul”, au explicat experții STRABAG Tehnologia Apei.

În cadrul proiectului de la Gherăiești, din partea companiei au fost implicați 12 ingineri specializați în domeniul ingineriei de proces, precum și in domeniile de lucrări civile, mecanice, electrice, automatizări. De asemenea, în implementarea proiectului au existat și echipele de lucru. Compania Regională de Apă Bacău a semnat în decembrie 2019 cu STRABAG contractul pentru „Realizarea stației de demanganizare Gherăiești și reabilitarea fronturilor de captare.” Valoarea contractului a fost de 33,64 milioane de lei (exclusiv TVA) și a inclus cinci luni de proiectare și 12 luni de execuție. Perioada de garanție este de 36 luni, potrivit datelor din SEAP.

Cum eliminăm toaletele din spatele curților

Întrebați cum ar putea fi accelerat procesul de introducere a rețelelor de apă potabilă și canalizare mai ales în mediul rural, specialiștii STRABAG Tehnologia Apei au enumerat următoarele măsuri:

1. Definirea clară a documentației cadru pentru obținerea finanțărilor, se fac nenumărate revizii ale studiilor de fezabilitate în vederea obținerii unei finanțări.

2. Informarea populației cu privire la importanța racordării la sistemele de apă și canalizare

3. Obligativitatea racordării la rețelele de alimentare cu apă și canalizare.

4. Reducerea costurilor de producere a apei potabile și de epurare a apelor uzate astfel încât tarifele pentru aceste servicii să fie accesibile populației rurale.

5. Dezvoltarea specialiștilor în acest domeniu.

STRABAG Tehnologia Apei este o unitate de afaceri a STRABAG care se concentrează pe construirea stațiilor de tratare a apelor uzate și a apei potabile în Europa Centrală și de Est și în țările selectate din afara Europei.

În ultimii ani, compania a implementat un număr mare de stații, toate „proiectare și execuție” în sectorul de apă și în sectorul deșeurilor menajere. A livrat în timp util și uneori chiar mai devreme contracte precum:

– Reabilitarea și modernizarea stației de tratare a apelor reziduale Iași II și fluxului de nămol (2009),

– Reabilitarea stației de tratare a apei potabile și a stației de pompare din Reșița (2011),

– Stațiile de epurare din Deva şi Hunedoara (2013),

– Extinderea și reabilitarea stației de epurare Târgoviște (2014),

– Stația de epurare din Gardabani (care deservește capitala Georgiei, Tibilisi – 2018),

– Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, județul Hunedoara (2016),

– Construirea stației de sortare și stației de tratare mecano-biologică din Malovăț, județul Mehedinți (2016).

Echipa STRABAG Tehnologia Apei este formată din specialiști în domeniul ingineriei de proces, inginerie mecanică, inginerie electrică și inginerie civilă, management de proiect și exploatare a stațiilor.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Capital.ro
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Când pot fi scoși banii de la Pilonul II? Ce trebuie să știe cei care au cotizat la pensiile private
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'