Soluția unică implementată de STRABAG la stația Gherăiești, ce poate alimenta cu apă locuitorii orașului Bacău

Extinderea marilor orașe ale României către periferii vine la pachet cu o provocare uriașă: asigurarea de apă potabilă și canalizare. Este și cazul orașului Bacău, unde vechea stație de la Barați era depășită de cerere. În urma câștigării licitației organizate de Compania Regională de Apă Bacău, STRABAG a construit o stație de tratare la Gherăiești, folosind o tehnologie unică în România de reducere a concentrației de mangan. Astfel de exemple pozitive ar putea fi replicate în mai multe orașe din țară, precum și în mediul rural, deficitar la capitolul canalizare și apă curentă, dacă ar fi implementate anumite măsuri, apreciază specialiștii STRABAG.
Filip Stan
17 aug. 2023, 13:17
Soluția unică implementată de STRABAG la stația Gherăiești, ce poate alimenta cu apă locuitorii orașului Bacău

Stația de tratare Gherăiești are o capacitate maximă de tratare de 200 litri/secundă, au precizat reprezentanții STRABAG Tehnologia Apei, unitate de afaceri a STRABAG care se concentrează pe construirea stațiilor de tratare a apelor uzate și a apei potabile. La implementarea proiectului, stația deservea până la 10% din populația Bacăului, iar în acest moment, datorită finalizării unui alt proiect de asigurare a rezervei de apa pentru Municipiul Bacău, poate deservi, împreuna cu celelalte fronturi de captare reabilitate, până la 100% din populația Municipiului Bacăului în cazul unei avarii la Stația de tratare Barați, au menționat specialiștii companiei. Potrivit lor, scopul principal al stației de tratare de la Gherăiești este reducerea concentrației de mangan de la valori mai mari de 1 mg/l la valori mai mici de 0,05 mg/l.

Linie de tratare unică în România

Reducerea manganului se realizează printr-o linie de tratare unică în Romania, utilizând tehnologia filtrării uscate cu material catalitic. De asemenea, în timp, pe nisipul din filtrele submersate se depune o peliculă de oxid de mangan. Această peliculă ajută la reținerea manganului, astfel stația de tratare Gherăiești are în acest moment două trepte de filtrare care reduc manganul”, au explicat experții STRABAG Tehnologia Apei.

În cadrul proiectului de la Gherăiești, din partea companiei au fost implicați 12 ingineri specializați în domeniul ingineriei de proces, precum și in domeniile de lucrări civile, mecanice, electrice, automatizări. De asemenea, în implementarea proiectului au existat și echipele de lucru. Compania Regională de Apă Bacău a semnat în decembrie 2019 cu STRABAG contractul pentru „Realizarea stației de demanganizare Gherăiești și reabilitarea fronturilor de captare.” Valoarea contractului a fost de 33,64 milioane de lei (exclusiv TVA) și a inclus cinci luni de proiectare și 12 luni de execuție. Perioada de garanție este de 36 luni, potrivit datelor din SEAP.

Cum eliminăm toaletele din spatele curților

Întrebați cum ar putea fi accelerat procesul de introducere a rețelelor de apă potabilă și canalizare mai ales în mediul rural, specialiștii STRABAG Tehnologia Apei au enumerat următoarele măsuri:

1. Definirea clară a documentației cadru pentru obținerea finanțărilor, se fac nenumărate revizii ale studiilor de fezabilitate în vederea obținerii unei finanțări.

2. Informarea populației cu privire la importanța racordării la sistemele de apă și canalizare

3. Obligativitatea racordării la rețelele de alimentare cu apă și canalizare.

4. Reducerea costurilor de producere a apei potabile și de epurare a apelor uzate astfel încât tarifele pentru aceste servicii să fie accesibile populației rurale.

5. Dezvoltarea specialiștilor în acest domeniu.

STRABAG Tehnologia Apei este o unitate de afaceri a STRABAG care se concentrează pe construirea stațiilor de tratare a apelor uzate și a apei potabile în Europa Centrală și de Est și în țările selectate din afara Europei.

În ultimii ani, compania a implementat un număr mare de stații, toate „proiectare și execuție” în sectorul de apă și în sectorul deșeurilor menajere. A livrat în timp util și uneori chiar mai devreme contracte precum:

– Reabilitarea și modernizarea stației de tratare a apelor reziduale Iași II și fluxului de nămol (2009),

– Reabilitarea stației de tratare a apei potabile și a stației de pompare din Reșița (2011),

– Stațiile de epurare din Deva şi Hunedoara (2013),

– Extinderea și reabilitarea stației de epurare Târgoviște (2014),

– Stația de epurare din Gardabani (care deservește capitala Georgiei, Tibilisi – 2018),

– Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, județul Hunedoara (2016),

– Construirea stației de sortare și stației de tratare mecano-biologică din Malovăț, județul Mehedinți (2016).

Echipa STRABAG Tehnologia Apei este formată din specialiști în domeniul ingineriei de proces, inginerie mecanică, inginerie electrică și inginerie civilă, management de proiect și exploatare a stațiilor.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ce a pățit un turist german care a ajuns în București: ”Nu am mai văzut așa ceva până acum”
Capital.ro
Noua regulă pentru cei care au TELEFOANE MOBILE. A intrat în vigoare pe 29 APRILIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se oferă un nou sprijin financiar în 2024. Sunt în joc 2.500.000 lei
Adevarul
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Netflix pregătește lovitura verii. Celebrul actor revineVideo
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Autoritățile l-au reținut pe unchiul acesteia
Capital.ro
Lege pentru șoferii din România. PROPRIETARII de mașini trebuie să se prezinte la RAR
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cum arată avocata de 60 de ani care ar putea câștiga Miss Universe Argentina. "Nu s-a mai văzut așa ceva!" - FOTO
substantial.ro
Tragedie în Codăești: Tineri îndrăgostiți pier pier viața într-un accident rutier cu doar câteva zile înainte de nuntă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'