Soluţie de criză pentru petrecerea Crăciunului sau a Revelionului la munte

Cei care nu au bani suficienţi pentru a cumpăra un pachet turistic la un hotel sau o pensiune în perioada sărbătorilor de iarnă şi ţin cu tot dinadinsul să petreacă la munte, o pot face la preţuri avantajoase dacă închiriază o locuinţă, mai mică sau mai mare, după puterea financiară.

03 dec. 2012, 18:01
Soluţie de criză pentru petrecerea Crăciunului sau a Revelionului la munte

Foarte mulţi turişti aleg varianta închirierii unei locuinţe în zonele renumite pentru practicarea sporturilor de iarnă, motiv pentru care proprietarii îşi freacă mâinile cu gândul la încasările ce vor să vină cu ocazia Crăciunului, dar mai ales a Revelionului 2012-2013.

„O practică des întâlnită la închirierile pe termen lung este ca de sărbători apartamentul să fie eliberat. Cel care închiriază pe termen lung stabileşte de comun acord cu chiriaşul ca de Revelion şi de Crăciun apartamentul să rămână liber”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Mihai Totpal, directorul agenţiei imobiliare Mervani.

Crăciun sau Revelion la garsonieră

Proprietarii de garsoniere de la munte îşi închiriază imobilele în extrasezon, pe termen lung, pentru aproximativ 100-250 de euro pe lună, în funcţie de localitate. De Crăciun, potrivit directorului Mervani, închirierea unei garsoniere costă aproximativ 180-220 de lei pe noapte.

„Cele mai scumpe locuinţe de închiriat pentru sărbătorile de iarnă sunt în cele care au infrastructura necesară pentru practicarea sporturilor de iarnă, respectiv Predeal, Sinaia, Buşteni. În plus, de Crăciun preţurile pot fi mai mici cu aproximativ 20%, comparat cu perioada pentru Revelion”, a precizat Mihai Totpal.

Sărbători la 3 camere

Cei care vor să petreacă Crăciunul sau Revelionul la munte într-un grup mai mare pot opta pentru închirierea unui apartament de două camere. Proprietarii de apartamente cu două camere percep o chirie de 300-350 de lei pe noapte în perioada Crăciunului.

Închirierea unui astfel de apartament în extrasezon costă în jur de 200-400 de euro pe lună.

Apartamentele de trei camere sunt mai greu de găsit pentru închiriere. Cei care închiriază apartamente de trei camere de sărbători percep chirii de maxim 400 de lei pe noapte.

Crăciun sau Revelion la vilă

Cum apartamentele de patru camere sunt aproape inexistente în oferta de închiriere a agenţiilor imobiliare, grupurile mai mari de turişti pot pune mână de la mână pentru închirierea unei vile.

„Chiria la vile, în funcţie de zonă, de numărul de camere şi de dotările locuinţei, variază. Spre exemplu închirierea unei vile de şase camere pentru trei nopţi costă în perioada sărbătorilor între 1000 şi 1500 de lei”, a amintit Mihai Totpal.