Soluţiile lui Marcel Ciolacu pentru cea mai mare problema a României, scăderea natalităţii: „Şi băiatul meu pune pe primul loc cariera, nu familia…”

România se confruntă cu o scădere drastică a ratei natalităţii, ultimele date statistice ale INS arătând că ţara noastră s-a întors cu decenii în urmă. Cum răspunde premierul Marcel Ciolacu acestei provocări imense pentru viitorul României.

03 mart. 2024, 08:27
Soluţiile lui Marcel Ciolacu pentru cea mai mare problema a României, scăderea natalităţii: „Şi băiatul meu pune pe primul loc cariera, nu familia…”

România a atins un nou record negativ la natalitate. Potrivit datelor statistice, în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani Ţara noiastră pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori, astfel că va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate. Marcel Ciolacu a fost întrebat care ar fi soluţiile sale, dacă ar avea la dispoziţie buget nelimitat.

„În primul rând, sunt serviciile publice de calitate. În acest moment, şi este o măsură care are dublu sens, pentru românii din România şi pentru românii care au plecat. Noi nu vom avea o comunicare cu românii din Diaspora decât dacă schimbăm serviciile publice şi aici ne referim la after school, la creşe, la grădiniţe. Abordarea cu alocaţia că se măreşte este un lucru bun, mai ales că în primii doi ani cheltuielile cu un copil sunt mai mari în primii doi ani. Trebuie avut în vedere acest lucru”, a spus Marcel Ciolacu, în exclusivitate la Româniaffw

Satul din Timiş în care s-a născut Dumitru Prunariu, aproape pustiu. A plecat până şi preotul, birtul s-a închis din lipsă de clienţi, iar ambulanţa poate ajunge doar din judeţul vecin rival

„Mai mult, trebuie să trecem la sistemul de deduceri din venituri pentru cei care au copii şi atunci prioritatea dumneavoastră, a celor cei mai tineri, ca dumneavoastră, nu ar mai fi să faceţi înainte o carieră şi apoi o familie. cele două lucruri nu se exclud. Şi eu am copil în aceeaşi situaţie, întâi se gândeşte la carieră, apoi la familie. Trebuie mers în paralel şi cu serviciile publice de calitate. Cred că s-a depăşit epoca când am crescut şi eu, când te educau bunicii pentru ca părinţii să se ducă la serviciu. În acest moment, societatea a evoluat, trebuie să ai o grădiniţă safe, o creşă safe, a declarat Marcel Ciolacu pentru Romania Fast-Forward

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de ROMANIA FAST-FORWARD (@romaniaffw)

România se confruntă cu o scădere drastică a ratei natalităţii. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică în 2022 s-au născut 171.132 de copii, faţă de 196.858 în anul precedent. Conform unei analize a ONU, rata natalităţii va înregistra în continuare scăderi importante.

Natalitatea din România s-a prăbuşit în 2022. De 134 de ani nu s-au mai înregistrat atât de puţine naşteri