Soluţionarea crizei politice din Italia, amânată de Senat la 20 august

Senatul italian a amânat la 20 august o soluţie la criza politică declanşată de liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini, căruia i-a aplicat o lovitură, respingând orice proiect de moţiune de cenzură a Guvernului lui Giuseppe Conte, relatează AFP.

14 aug. 2019, 08:03
Soluţionarea crizei politice din Italia, amânată de Senat la 20 august

Ministrul de Interne, care a rupt majoritatea formată cu Mişcarea Cinci Stele (M5S) la 8 august, a reclamat supunerea la vot, încă din această săptămână, a unei rezoluţii de neîncredere în Executiv, aflat în funcţie de doar 14 luni.

Convocaţi de urgenţă în toiul verii, o majoritate a senatorilor s-a pronunţat împotriva moţiunii lui Salvini care a reluat legătura, cu această ocazie, cu vechi săi aliaţi din dreapta tradiţională – Forza Italia (FI, dreapta) şi Fraţii Italiei (FdI, post-fascist). În paralel, ei i-au cerut, în altă moţiune, lui Conte să vină să se exprime în Parlament la 20 august, în vederea soluţionării crizei.

Specialişti au interpretat imediat votul din Senat – în care M5S a votat alături de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) – ca deschizând calea unei majorităţi alternative celei care guvernează ţara în prezent.

Fostul premier Matteo Renzi (2014-2016), în continuare un nume greu în PD, a revenit în prim-plan, propunând M5S să-şi unească forţele şi să susţină un ”guvern instituţional” şi ”no tax” (anti-impozite), care ar reduce drastic numărul parlamentarilor (cu 345 mai puţini din totalul de 950) şi ar adopta bugetul pe 2020.

Alegeri anticipate în toamnă, aşa cum cere Salvini de la ruptura cu M5S, ”ar fi o catastrofă”, pentru că ele ar face imposibilă adoptarea unor măsuri bugetare în vederea evitării creşterii TVA, a argumentat Renzi într-o conferinţă de presă, la Senat, imediat după vot.

În opinia sa, în acest caz, TVA-ul, care ar pedepsi dur consumatorii, ar putea ”urca la 25%” şi ”este sigur că Italia ar cădea în recesiune”.

”Avem posibilitatea să dăm pagina”, a comentat Renzi, întinzând mâna M5S, recunoscând totodată că ”acest lucru îl costă în plan uman”, întrucât a fost supus unui val de ”insulte, acuzaţii” din partea lor.

”CĂPITANUL SPARGE-TOT”

”Căpitanul Sparge-tot Salvini şi-a ratat întâlnirea şi a creat o criză neaşteptată pentru ai săi”, a atacat Renzi, apreciind că ”reputaţia de om invincibil se surpă în mod spectaculos în sondaje”.

Încă de a deschiderea sesiunii în Senat, Salvini a încercat totul, deşi era clar că împreună cu FI şi FdI nu avea o majoritate.

Într-o răsturnare de situaţie neaşteptată, el le-a propus foştilor săii ”prieteni” de la M5S să voteze împreună reducerea numărului de parlamentari, înainte de a se întoarce imediat la urne.

”Am auzit apelul lui Luigi Di Maio (liderul M5S) de desfiinţare a 345 de mandate. S-a făcut, suntem de acord. Să votăm săptămâna viitoare în camera Deputaţilor”, a tunat Salvini, propunând ”imediat după aceea alegeri”.