Șomaj 2024. Ce acte sunt necesare și cum îl poți obține

Află care sunt actele necesare pentru a solicita ajutorul de șomaj în 2024. Legislația muncii prevede că persoanele care refuză un loc de muncă pierd indemnizația de șomaj și pot beneficia din nou de ea doar dacă lucrează cel puțin 12 luni, în ultimele 24 de luni.

11 ian. 2024, 10:03
Șomaj 2024. Ce acte sunt necesare și cum îl poți obține

Ajutorul de șomaj este o formă de protecție socială de care pot beneficia persoanele cu vârste între 16 şi 65 de ani, care nu au un loc de muncă sau nu își găsesc un loc de muncă în domeniul lor de pregătire, dar sunt apte și disponibile pentru a munci. Pot solicita ajutorul de șomaj cei care au cotizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 înaintea solicitării acestei indemnizații de șomaj.

În momentul în care solicitantul depune dosarul pentru a obține ajutorul de șomaj nu trebuie să realizeze venituri sau să aibă venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Citește și: Ce salarii au câștigat românii în 2023. Care au fost cele mai bănoase meserii. Angajații din București au înregistrat cele mai mari venituri

Șomaj 2024. Ce acte sunt necesare și cum îl poți obține

Dosarul trebuie să conțină:

  • Actul de identitate, în original și copie;
  • Actele de studii și de calificare, în original și copie;
  • Adeverință medicala din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale;
  • Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care să rezulte că persoana realizează sau nu, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj.

Citește și: Toți angajatorii sunt obligați să facă această modificare de la 1 ianuarie 2024. Cine sunt angajații pentru care nu cresc salariile

Calculul se aplică pentru un stagiu de cotizare de cel puțin un an, adică persoana care solicită indemnizație de șomaj trebuie să fi lucrat măcar un an. La această sumă de bază se adaugă o cotă din media venitului brut anual, care e diferită în funcție de stagiul de cotizare. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare de un an an, se calculează cu 1% din cotă, la cel puțin 3 ani cu 3% cotă, la 10 ani cu 7% cotă și la cel puțin 20 de ani cu 10% cotă din media venitului brut anual.

Conform legislației în vigoare, pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj în caz de concediere ori în cazul în care compania angajatoare își încetează activitatea, solicitantul trebuie îndeplinite următoarele condiții șomaj:

– să aibă domiciliul în România,

– să nu fi cauzat situația care a dus la pierderea locului de muncă,

– să aibă o asigurare pentru șomaj sau să fi contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni ,

– să nu realizeze venituri din alte surse, iar dacă realizează acestea să nu depășească valoarea ISR.

Legislația muncii prevede că persoanele care refuză un loc de muncă pierd indemnizația de șomaj și pot beneficia din nou de ea doar dacă lucrează cel puțin 12 luni, în ultimele 24 de luni.

 

Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință și stagiul de cotizare, astfel:

  • 75% din valoarea ISR (adică 448,5 lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

-3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
-5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
-7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
-10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.