Somonul din ferme este plin de MERCUR şi ANTIBIOTICE. Cum afli dacă un peşte este sănătos

Probabil ca nu esti complet strain de proprietatile sanatoase ale carnii de somon. Reprezinta o sursa de proteine de inalta calitate, precum si de vitamine si minerale, inclusiv potasiu si vitamina B12, dar si de acizi grasi Omega-3, care contribuie la buna functionare a creierului, a inimii si a articulatiilor.

15 feb. 2016, 09:42
Somonul din ferme este plin de MERCUR şi ANTIBIOTICE. Cum afli dacă un peşte este sănătos
Somonul este consumat astazi in tot felul de moduri, fie preparat la cuptor, fie prajit, afumat, sau chiar crud – ceea ce nu reprezinta un pericol atat timp cat stii sa cumperi somonul potrivit pentru asta. Aroma, gradul de grasime si continutul nutritiv al carnii de somon depind enorm de locul de provenienta. Daca iti place carnea de peste, asigura-te ca te aprovizionezi numai cu somon curat, sanatos, si in niciun caz nu din categoria de crescatorie.
 
Culoarea carnii de somon este un indiciu important al calitatii. Culoarea somonului salbatic de captura piscicola este de un rosu intens, adica este exact asa cum ar trebui sa arate carnea de somon. Culoarea somonului de crescatorie este mult mai stearsa, ca si cum pestele ar fi fost bolnav. Astaxantina este o molecula de culoare rosu aprins continuta de alge, plancton si krill, si este substanta care ii confera somonului culoarea specifica. Aceasta molecula este extrem de benefica pentru corpul uman. Este un antioxidant si un anti-inflamator puternic, imbunatateste fluxul sanguin, si creste productia energetica la nivelul mitocondrial.
 
Aceasta culoare rosu-portocalie stralucitoare este un bun indicator al faptului ca somonul este pescuit din salbaticie. Somonul de crescatorie are tot timpul o nuanta roz pal.
 
Somonul salbatic beneficiaza de un aport crescut de astfel de molecule prin alimentatie, in timp ce somonul de crescatorie este hranit cu pelete alimentare care nu contin astaxantina naturala, astfel ca fermierii adauga la aceasta hrana propria lor versiune sintetica, cel mai frecvent obtinuta din carbune. Furajul de peste folosit de catre agricultori include faina de peste si uleiuri de peste care sunt foarte predispuse riscului de contaminare cu dioxina si mercur. Unii fermieri incearca chiar sa inlocuiasca faina de peste cu soia, proteine de porumb si ulei vegetal, dar somonul nu este menit sa consume astfel de alimente. Ca urmare, calitatea carnii de somon scade, si este nevoie de antibiotice ca pestii sa fie mentinuti sanatosi.
 
In cantitati mici, antibioticele se pot strecura in carnea de peste, in timp ce uleiurile vegetale reduc continutul de acizi grasi Omega-3 si pot introduce in carnea de somon si toxine de mucegai.
 
Cu siguranta n-ai vrea sa mananci asa ceva!
 
Agentia Americana pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor si Agentia pentru Protectia Mediului au studiat gradul de contaminare cu mercur a carnii de peste, iar somonul pescuit in salbaticie s-a dovedit foarte sigur din acest punct de vedere. Somonul proaspat poate fi consumat fara riscuri chiar si de catre femeile gravide. Urmareste videoclipul de mai jos pentru a te asigura ca prepari somonul in mod corect si la temperatura potrivita!
 
Iata o lista a celor mai nutritive specii de somon salbatic pe care le poti consuma:
 
Somon Sockeye – Acest tip de somon contine cea mai mare cantitate de astaxantina, colesterol si vitamina D, deoarece pestele se hraneste aproape exclusiv cu plancton. Este greu de crescut si reprodus in fermele piscicole datorita obiceiurilor sale alimentare neobisnuite, astfel incat carnea acestui tip de somon este aproape intotdeauna de provenienta salbatica. Somonul Sockeye are un continut ridicat de acizi grasi Omega-3 si are un gust puternic, care poate fi desavarsit prin afumarea carnii.
 
Somonul Chinook (Somonul Rege) – Acest tip de somon contine aproape de doua ori mai mult Omega-3 decat oricare alt somon. Specia traieste in apa rece si adanca, iar acizii grasi Omega-3 din organismul pestelui are rol de termoreglare. Somonul Rege are dimensiunile cele mai mari din lume, putand ajunge si pana la 45 de kg in greutate. Se prepara intr-o multitudine de moduri, dar cel mai adesea prin prajire lenta pe gratar si afumare.
 
Somonul Coho de Pacific – Specia Coho are si ea un continut mare de grasime, vitamina D si acizi grasi Omega-3. Are o aroma foarte delicata, astfel ca de multe ori este consumat sub forma de sushi.
 
Somonul salbatic valoreaza fiecare banut platit in plus. Poate fi gatit intr-o multime de moduri, si ofera numeroase beneficii nutritive. Arunca o privire si asupra acestui mod simplu de a gati si asezona carnea de somon.
 
Sursa: secretele.com