Sonda spaţială a Chinei a ajuns cu succes pe Lună. Misiunea va colecta primele roci selenare din ultimii 50 de ani

Sonda spaţială Chang'e-5 a Chinei a aselenizat cu succes, marţi, în cadrul misiunii istorice de prelevare a unor mostre de pe suprafaţă Lunii, au relatat media chineze.

02 dec. 2020, 09:26
Sonda spaţială a Chinei a ajuns cu succes pe Lună. Misiunea va colecta primele roci selenare din ultimii 50 de ani

Sonda spaţială Chang’e-5 a atins marţi „cu succes” suprafaţa Lunii, a relatat postul CCTV, citând o sursă din cadrul agenţiei spaţiale a Chinei. China a lansat sonda spaţială Chang’e-5 la data de 24 noiembrie.

Misiunea fără echipaj uman, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, îşi propune să colecteze şi să aducă pe Pământ material selenar care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre originile şi procesul de formare a Lunii.

Misiunea va testa capacitatea Chinei de a colecta de la distanţă eşantioane din spaţiu, înainte de lansarea unor operaţiuni mai complexe.

În cazul în care misiunea va avea succes, China va deveni a treia ţară care colectează probe selenare, după ce Statele Unite şi Uniunea Sovietică au înregistrat astfel de reuşite cu decenii în urmă, după cum scrie AFP.

În următorul deceniu, China intenţionează să stabilească o bază robotizată pe Lună pentru misiuni de explorare fără echipaj uman. Acest deziderat urmează să fie realizat prin misiunile Chang’e-6,7 şi 8 în anii 2020 până în anii 2030, înaintea misiunilor cu echipaj uman.

Sonda Chinei, programată pentru lansare zilele următoare, va încerca să colecteze 2 kilograme de probe dintr-o regiune care nu a mai fost vizitată anterior, situată într-o zonă vastă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum.

De asemenea, China are în plan aducerea unor eşantioane colectate de pe Marte până în 2030.

 


loading...
Partenerii noștri