SONDAJ PREZIDENŢIALE 2019. Cifre surprinzătoare, de unde ia voturi Viorica Dăncilă, cine decide învingătorul

Sondaj alegeri prezidenţiale. Sociologul Marius Pieleanu și jurnalistul Bogdan Chirieac au analizat șansele Vioricăi Dăncilă şi lui Klaus Iohannis, la alegerile prezidenţiale 2019, cu patru zile înaintea scrutinului.

21 nov. 2019, 14:11
SONDAJ PREZIDENŢIALE 2019. Cifre surprinzătoare, de unde ia voturi Viorica Dăncilă, cine decide învingătorul

Sondaj alegeri prezidenţiale. Marius Pieleanu estimează că Viorica Dăncilă ar urma să primească 90% din voturile electoratului PSD (față de 70%, așa cum a fost în primul tur), 75% din voturile lui Mircea Diaconu (aproape 9%, deci peste 800.000 de voturi) și peste 95% din voturile Ramonei Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, care au luat 2,6, respectiv 1,5%.

De partea sa, Klaus Iohannis ar urma să primească aproximativ 65% din voturile lui Dan Barna (USR) și un număr semnificativ al voturilor lui Theodor Paleologu, respectiv Kelemen Hunor, deci electoratul PMP și UDMR. Totodată, rezultatul alegerilor va fi influențat de mobilizarea electoratului. Cu cât prezența va fi mai mare, cu atât mai mult va fi avantajat președintele în exercițiu. Potrivit estimărilor lui Marius Pieleanu, Klaus Iohannis ar putea strânge peste 4 milioane de voturi, deci cu 600.000 peste Dăncilă. Totodată, sociologul a păstrat anumite rezerve și a declarat că cifrele se pot da peste cap, pe ultima sută de metri, potrivit evz.ro.

Sondaj alegeri prezidenţiale. Jurnalistul Bogdan Chireac crede într-o finală mai echilibrată şi consideră că Viorica Dăncilă are şanse să-l învingă pe Klaus Iohannis. „În acest moment, e undeva 55 la 45%, cu Diaspora, care este favorabilă lui Iohannis și care poate să scadă. Viorica Dăncilă s-a dus cu câteva procente în sus, iar faptul că a fost mitraliată de jurnaliști a contat enorm (…) Dacă scade Iohannis, se duce la 52-48%, zonă în care ne jucăm pe două procente, se poate întâmpla orice„, estimează Bogdan Chireac.