SONDAJ: Animalele sălbatice, INTERZISE în circuri şi expoziţii, în Bucureşti. Ce alte ţări au închis circurile

Primăria Capitalei anunţă că organizează dezbatere publică pe marginea proiectului de Hotărâre de Consiliu General privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri şi expoziţii în Municipiul Bucureşti. Potrivit proiectului, animalele sălbatice din circuri au de suferit fiind ţinute în captivitate, motiv din care pot avea un comportament violent punând în pericol viaţa publicului. Măsura interzicerii animalelor sălbatice în circurile din Bucureşti a fost luată de autorităţi după ce 11 animale au murit într-un incendiu produs la Circul Globus, pe 12 ianuarie 2017. Vă puteţi exprima opinia şi în sondajul online realizat de RomaniaTV.net. 
Cristina Macuc
23 ian. 2017, 10:11
SONDAJ: Animalele sălbatice, INTERZISE în circuri şi expoziţii, în Bucureşti. Ce alte ţări au închis circurile

Proiectul privind interzicerea animalelor sălbatice în circuri este pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei până pe data de 7 martie 2017, a stabilit municipalitatea care a anunţat că părerile celor interesaţi pot fi transmise pe site-ul instituţiei până cel târziu 6 februarie 2017 sau la sediul instituţiei. 

Ulterior, proiectul va fi supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). 

Potrivit proiectului, „se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ şi în orice alt tip de spectacol sau expoziţie, pe teritoriul municipiului Bucureşti, cu excepţia Administraţiei Grădina Zoologică Bucureşti.

Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei, iar contravenienţii au obligativitatea de a părăsi teritoriul municipiului Bucureşti, în termen de maxim 24 de ore de la data notificării de către autoritatea competentă”.

Conform documentului elaborat de municipalitate, animalele de la circ sunt chinuite în actul de dresaj, fiind folosite metode coercitive dure. În plus, acestea nu sunt ţinute în condiţii optime de captivitate, suprafaţa alocată fiind foarte mică în raport cu nevoile fizice ale animalelor, motiv din care acestea se pot îmbolnăvi până la moarte. Detalii despre viaţa în captivitate la circ a anumalelor sălbatice găsiţi aici. 

„Circurile, în special cele ambulante, nu asigură sub nicio formă necesităţile de mişcare, de manifestare a comportamentului natural şi de interacţiune în cazul animalelor sociale. Dresajul în cazul animalelor sălbatice se bazează pe metode coercitive, care produc multă suferinţă fizică şi psihică şi care determină adeseori un comportament agresiv şi periculos.

Spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ şi de expoziţii nu pot acoperi necesităţile acestor specii care parcurg distanţe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. Condiţiile de izolare şi imobilitate le creează de-a lungul timpului comportamnete stereotipe. Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii şi tigrii. Elefanţii, spre exemplu, se manifestă prin balansarea compulsivă a capului, iar urşii şi leoparzii se plimbă obsesiv în cuşcă.

Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 km pătraţi, echivalentă cu dublul suprafeţei municipiului Bucureşti. În circuri, regele animalelor are la dispoziţie maximum 12 metri pătraţi, iar instinctele sale de vânătoare şi alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale”, se menţionează în proiectul aflat în dezbatere publică. 

Măsura interzicerii animalelor sălbatice la circ a fost propusă de municipalitate după ce, pe 12 ianuarie 2017, un incendiu puternic a izbucnit la Circul Globus, incendiu în care 11 animale au murit, printre care şi doi tigri. 

La nivelul Uniunii Europene, 19 state membre au luat decizia de a interzice parţial sau total animalele sălbatice în circuri, conform unei recenzii realizate de o organizaţie non-profit internaţională, Stop Circus Suffering: Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Malta, Olanda, Norvegia, polonia, Portugalia, Slovenia, spania, Suedia, Marea Britanie.

Studiul poate fi consultat integral aici. 

CITEŞTE ŞI Animalele sălbatice ale Circului Globus ar putea fi duse în Africa de Sud

Cel mai cunoscut circ din SUA renunţă la spectacolul cu animale sălbatice, după 146 de ani de activitate

Ringling Brothers and Barnum & Bailey, cel mai cunoscut circ din Statele Unite, a anunţat că va anula spectacolul cu animale sălbatice „Greatest Show on Earth”, punând astfel capăt unei istorii de 146 de ani în industria de divertisment, informează BBC. Detalii, aici. 

Petiţie pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri, semnată în câteva ore de zeci de mii de oameni

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin