Sondaj: Aproape jumătate dintre români susţin că unirea cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri

Aproape jumătate dintre români consideră că o eventuală unire a țării noastre cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research.

19 apr. 2016, 09:43
Sondaj: Aproape jumătate dintre români susţin că unirea cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri

Potrivit sondajului citat, 48,8% dintre români consideră că unirea României cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state, ca materializare a voinței populare. Pe de altă parte, 24,7% apreciază că o eventuală unire dintre România și Republica Moldova ar trebui să se realizeze prin decizii votate de Parlamentele ambelor țări, pentru a asigura eficiența procesului, iar 26,5% au ales varianta „nu știu” sau „nu răspund”.

De asemenea, 39,7% dintre cei chestionați consideră că unirea ar aduce mai multe avantaje României, în timp ce 28,5% afirmă contrariul, iar 31,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul INSCOP mai arată că 40,8% dintre români consideră că integrarea țării vecine în Uniunea Europeană depinde cel mai mult de voința cetățenilor și politicienilor din Republica Moldova. Pe aceeași chestiune, 35% dintre respondenți declară că integrarea Republicii Moldova depinde de România și alte state europene, iar 24,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sursa citată mai menționează că 50,3% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 31,2% sunt de părerea contrarie, iar 18,4% reprezintă non-răspunsuri. Totodată, 33,7% din populație consideră că atât România, cât și celelalte state membre ale Uniunii Europene au avut de câștigat de pe urma aderării țării noastre la spațiul comunitar. În plus, 29,9% dintre respondenți apreciază că de aderarea la UE au beneficiat celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar 13% din respondenți au răspuns că România a avut cel mai mult de câștigat de pe urma aderării la UE, în timp ce 9,9% consideră că nimeni nu a avut de câștigat. Procentul non-răspunsurilor pe această această chestiune este 13,5%.

Barometrul ‘INSCOP — Adevărul despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 21—28 martie. Volumul eșantionului a fost de 1.063 persoane și este reprezentativ pentru populația majoră a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Citeşte şi Românii nu vor imigranţi: Majoritatea de 84% nu este de acord ca refugiaţii să se stabilească în România