SONDAJ: Crin Antonescu, favorit în cursa prezidenţialelor. Vezi cum este cotat la şefia PNL

Crin Antonescu conduce detaşat în cursa prezidenţialelor, iar într-o confruntare cu Călin Popescu Tăriceanu la şefia PNL, l-ar învinge fără probleme pe fostul premier, relevă un sondaj de opinie Avangarde, prezentat de România TV.

20 feb. 2013, 09:55

La alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu ar fi votat de 35% dintre intervievaţi, pe locul al doilea situându-se Victor Ponta cu 15%. Dan Diaconescu ar obţine 9%, Mihai Răzvan Ungureanu – 9%, iar Sorin Oprescu – 6%.

 

În ceea ce priveşte Congresul PNL, 49% dintre cei chestionaţi spun că cel care ar trebui ales în funcţia de preşedinte este Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu fiind preferat de doar 35% dintre respondenţi. 16% au indicat alţi candidaţi.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obţine 37% din voturi, PNL – 24%, PDL – 13%, PPDD – 11%, Forţa Civică – 6%, PRM – 4%, UDMR – 3%, alte partide – 2%.

În sondaj, românii sunt întrebaţi şi ce părere au despre mai mulţi lideri politici. Primul loc în top este ocupat de Klaus Johannis – 70% dintre cei chestionaţi spunând că au o părere bună despre acesta. Sorin Oprescu se clasează pe poziţia secundă cu 67%.

Călin Popescu Tăriceanu îl devansează de această dată pe Crin Antonescu. Despre Tăriceanu au o părere bună 61% dintre cei chestionaţi, în timp ce Crin Antonescu este preferat de doar 46%.

Directorul Grupului Avangarde, Mihai Pieleanu, a declarat însă, la România TV, că această întrebare nu se regăseşte în cercetare şi nu ştie cum aceasta apare în sondajul ajuns în posesia presei.

Pe de altă parte, 73% dintre intervievaţi nu sunt de acord cu arborarea drapelului secuiesc pe instituţiile publice din România, iar 55% se opun revenirii la monarhie.

Totodată, 49% dintre români nu sunt de acord cu împărţirea teritorial-administrativă a României în euroregiuni şi doar 28% sunt de acord. 23% nu ştiu.

Cât priveşte viitorul USL, 40% dintre respondenţi spun că Uniunea se va desfiinţa până la alegeri parlamentare din 2016, 36% cred că aceasta va mai rezista 4 ani, în timp ce 24% nu pot aprecia.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-18 februarie 2013, pe un eşantion de 900 de persoane. Eroarea maximă tolerată este de maxim +-3,27%, pentru un interval de încredere de 95%.