Sondaj CURS: PSD, detaşat pe primul loc în intențiile de vot. PNL și AUR, umăr la umăr spre alegeri 2024

PSD rămâne favorit în intențiile de vot, fiind urmat, la distanță de 13 procente, de PNL și AUR, care s-ar afla la egalitate, conform unui sondaj CURS realizat în luna august, la comanda PSD.

04 sept. 2023, 20:26
Sondaj CURS: PSD, detaşat pe primul loc în intențiile de vot. PNL și AUR, umăr la umăr spre alegeri 2024

Sondaj CURS, prezentat sâmbătă în ședința Consiliului Politic Național al PSD. Conform ultimei cercetări sociologice, PSD ar fi votat de 32% dintre cei care au declarat că ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

Pe următoarele poziții se află PNL și AUR, cu același procent – 19%. USR se clasează pe poziția a patra în preferințele de vot, cu 12%, urmat de UDMR, cu 5%.

Sondaj CURS: PSD rămâne la peste 30% şi după ce a preluat Guvernul, AUR (20%) depăşeşte PNL (18%) pe turnantă
UDMR este urmat de SOS România, partidul înființat de senatoarea Diana Șoșoacă, exclusă din AUR. SOS România este creditat cu 4% în sondajul CURS, același procent ca PMP.

Sondaj CURS. Întrebați dacă consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție bună sau într-o direcție greșită, 74% din cei care au paricipat la sondaj au răspus că „mai degrabă într-o direcție greșită”, 19% „mai degrabă într-o direcție bună”, 7% nu știu/nu răspund.

Sondajul a inclus întrebări și despre scandalurile de moment: accidentul de la 2 Mai, traficul și consumul de droguri, cazul tinerei moarte în spitalul din Botoșani, România, ținută de Austria la ușa Schengen.

În privința tragediilor din ultima perioadă, conform sondajului realizat de PSD, românii cred că:

  • în cazul accidentului din 2 Mai/Vama Veche de vină sunt șoferul (51%), traficul și consumul de droguri (15%) și poliția pentru că nu și-a făcut treaba (15%). Doar 2% cred că pietonii sunt de vină și 4% cred că primăria este de vină pentru că nu a făcut trotuare.
    în cazul femeii care a născut pe trotuar în Botoșani, de vină sunt doctorul și personalul de gardă din acea zi (71%), directorul/conducerea spitalului (10%). 2% consideră că de vină a fost femeia pentru că nu a avut mai multă grijă.
document-2023-09-2-26503870-0-sondaj-curs

Sondaj CURS. În ce privește aderarea la Schengen, 71% din români sunt pesimiști și nu cred că aceasta va avea loc în 2023. De asemenea, de vină pentru faptul că Austria se opune aderării României sunt: politicienii români pentru că nu au știut să negocieze (45%), statul austriac (30%), și Ministerul de Interne (11%).

Sondaj INSCOP: PSD şi PNL pierd în intenţia de vot a românilor, AUR stagnează, în timp ce USR câştigă teren

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 24 – 31 august. Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților.