Sondaj INSCOP – Aproape 70% dintre români se aşteaptă ca preţurile să crească în următoarele trei luni

Peste 60% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar aproape 70% se aşteaptă ca în următoarele trei luni preţurile să crească, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP.
Mircea Filipescu
04 iun. 2024, 08:35
Sondaj INSCOP - Aproape 70% dintre români se aşteaptă ca preţurile să crească în următoarele trei luni

Acelaşi sondaj arată că 32.5% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 60.3% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării. 7.2% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Cred în proporţii mai mari decât media că ţara merge într-o direcţie bună: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, cei cu venituri ridicate şi locuitorii din Bucureşti. Conform analizei INSCOP, la comanda News.ro, sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării mai ales: persoanele cu educaţie primară, cei cu vârsta între 45 şi 59 de ani şi cei cu un venit redus.

Evoluţia preţurilor în următoarele trei luni

67.9% dintre români se aşteaptă ca, în următoarele 3 luni, preţurile să crească, 13.4% să rămână la fel, iar 16.9% să scadă. 1.8% nu ştiu sau nu răspund.

Se aşteaptă ca preţurile să crească mai ales: votanţii AUR, persoanele cu educaţie primară, cu vârsta între 45 şi 59 de ani, cei cu un venit redus.

Evoluţia pieţei muncii

Cât priveşte numărul de locuri de muncă, 44.3% dintre respondenţi se aşteaptă ca în următoarele 3 luni acesta să crească, 24.3% să rămână la fel, iar 28.1% să scadă. 3.2% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Se aşteaptă ca numărul locurilor de muncă să crească mai ales: votanţii Alianţei PSD-PNL, persoanele cu educaţie primară, locuitorii din rural sau din urbanul mic, cei care nu au cont pe reţelele sociale.  Votanţii ADU şi ai AUR, persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat  se aşteaptă ca numărul locurilor de muncă să rămână la fel într-o proporţie mai mare decât media. Se aşteptată ca numărul locurilor de muncă să scadă mai ales persoanele cu un venit foarte redus.

Evoluţia investiţiilor în economia românească

42.2% dintre români se aşteaptă ca investiţiile în economia românească să crească în următoarele 3 luni, 27.2% să rămână la fel, iar 24.3% să scadă. 6.2% nu ştiu sau nu răspund.

Votanţii Alianţei PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu un venit mai ridicat sunt cei mai optimişti cu privire la evoluţia investiţiilor în economia românească. Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare se aşteaptă ca numărul locurilor de muncă să rămână la fel într-o proporţie mai mare decât media. Se aşteptată ca investiţiile în economia românească să scadă mai ales tinerii sub 30 de ani, gulerele albastre, cei cu un venit mai redus.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre creșterea alocațiilor copiilor: „Începem să tragem speranță că se vor întoarce românii”

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Dentista din Brăila își cunoștea presupusul ucigaș! Mama bărbatului a făcut dezvăluiri inedite + unde s-ar fi aflat el când
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bruce Springsteen devine oficial miliardar la 74 de ani
MediaFlux
LUMEA intră în RĂZBOI! RUSIA a ANUNȚAT după GESTUL NATO
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'