Sondaj INSCOP: Aproape 70% dintre români doresc reducerea mandatului prezidenţial la 4 ani

Majoritatea românilor sunt de acord cu reducerea mandatului preşedintelui la patru ani (69,9%), relevă barometrul INSCOP "Adevărul despre România' dat marţi publicităţii, transmite Agerpres.

14 oct. 2014, 06:35
Sondaj INSCOP: Aproape 70% dintre români doresc reducerea mandatului prezidenţial la 4 ani

„69,9% dintre respondenţi cred că reducerea mandatului la 4 ani este o idee bună, în timp ce 17,4% susţin că aceasta este o idee proastă. 12,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Raportat la procentul care declară că vor merge sigur la vot în turul I, 73,2% dintre respondenţi susţin ideea reducerii mandatului preşedintelui României la 4 ani, 16,8% consideră că este o idee proastă, iar 10% nu ştiu sau nu răspund”, arată sondajul.

Potrivit sondajului, 45,5% dintre respondenţi agreează un mandat de 2 ani al viitorului preşedinte pentru a se putea organiza alegeri prezidenţiale în 2016, în acelaşi timp cu parlamentarele, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru şi 15,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Dintre cei care declară că merg la vot în mod sigur în turul I, 47,7% cred că este o idee bună reducerea mandatului prezidenţial la patru ani, în timp ce 39,2% nu susţin un astfel de scenariu şi 13,1% nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

În condiţiile în care au fost informaţi că reducerea mandatului prezidenţial la 4 ani şi organizarea simultană de alegeri prezidenţiale şi parlamentare în 2016 vor avea drept rezultat faptul că se vor organiza alegeri mai rar, 65,5% dintre respondenţi valorizează pozitiv o asemenea idee, 19,5% cred în continuare că un asemenea scenariu este o idee proastă, în timp ce 15% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la populaţia care declară ca votează în mod cert în primul tur, 70,6% dintre respondenţi susţin reducerea duratei mandatului prezidenţial şi organizarea concomitentă a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, 17,4% se declară împotrivă iar 12% nu ştiu sau nu răspund.

„Acest lucru nu trebuie înţeles ca pe un refuz popular al exerciţiului democratic al votului. Chiar dacă ratele de prezenţă la vot s-au diminuat mult în ultimii ani, mai ales la alegerile parlamentare, românii îşi doresc alegeri mai rare în primul rând din cauza asocierii momentelor electorale cu tensiuni, instabilitate şi crize politice care diminuează energia alocată efortului de guvernare. Numai în ultimii 7 ani românii au venit deja de 10 ori la urne pentru alegeri prezidenţiale, parlamentare, europene plus două referendumuri separate, la care putem adăuga şi al unsprezecelea moment electoral prilejuit de alegerile prezidenţiale din acest an. În 5 din ultimii 7 ani, românii s-au prezentat o dată sau de mai multe ori la urne, lucru care a provocat o anumită stare de oboseală faţă de consecinţele campaniilor electorale succesive. Acest climat s-a caracterizat adesea printr-o conflictualitate politică ridicată în spaţiul public, irosirea unor oportunităţi importante în procesul de bună guvernare care a stimulat o deconectare a politicilor publice faţă de nevoile de modernizare a ţării”, afirmă directorul INSCOP, Remus Ştefureac.

Barometrul „Inscop – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 2-8 octombrie. Volumul eşantionului a fost de 1.095 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.