SONDAJ INSCOP. Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare. PNL crește la 22% în sondaje

Partidul Național Liberal se află în ușoară creștere în sondajele de opinie, cu 22% din intențiile de vot, în condițiile în care AUR scade sub pragul de 20%, fiind cotat cu 18%.

28 feb. 2023, 20:28
SONDAJ INSCOP. Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare. PNL crește la 22% în sondaje

Informațiile provin dintr-un sondaj de opinie realizat la nivel național de INSCOP Research la comanda Partidului Național Liberal. Datele au fost culese în perioada 5 -19 februarie 2023, iar metoda de cercetare folosită a fost interviul prin intermediul chestionarului. 3.000 de persoane alese în mod aleatoriu au participat la acest sondaj.

PSD păstrează primul loc în ierarhia partidelor, cu 31%, un procent similar celor din cercetările realizate la sfârșitul anului trecut. Ierarhia primelor patru partide este completată de USR, și el stabilizat la un scor de 11% din preferințele electoratului. Niciun alt partid nu trece pragul electoral de 5% în acest sondaj, deși UDMR se află aproape, cu 4,6%. Partidele create recent (Forța Dreptei, desprinsă din PNL, respectiv REPER, desprins din USR) nu au reușit să convingă alegătorii, înregistrând fiecare sub 1% din intențiile electoratului decis să voteze și care a exprimat o opțiune de vot.

Surse din PNL interpretează rezultatele cercetării sociologice drept o confirmare a faptului că „politica non-conflictuală a partidului” a dat rezultate. „Sociologic vorbind, e destul de clar: într-o perioadă tulbure, oamenii nu vor scandal, ci vor rezultate. Creșterea economică de anul trecut și menținerea stabilității politice au ajutat PNL. Dacă ne-am fi apucat de certuri la guvernare, am fi coborât sigur în sondaje, ca în 2021”, au arătat sursele liberale. E de precizat că linia non-conflictuală a fost susținută puternic de premierul Nicolae Ciucă, el considerând că PNL, ca vector principal al guvernării, va avea cel mai mult de beneficiat din această atitudine.

Sondajul arată de asemenea că ideea unei alianțe pre-electorale dintre PNL și PSD întrunește acceptabilitate în rândurile alegătorilor ambelor partide: 51% dintre liberali și 58% dintre pesediști ar considera bună o astfel de alianță, în timp ce doar 42% dintre liberali și 37% dintre pesediști ar avea o opinie negativă despre ea.

În același timp, soluția comasării alegerilor locale și parlamentare din 2024 este privită în general favorabil de către alegători, 59% fiind în favoarea acestei ipoteze și doar 38% fiind împotrivă. E de remarcat că există majorități favorabile acestei idei în rândurile electoratelor tuturor partidelor mari – PNL, PSD, AUR și USR.

Rezultatele sondajului INSCOP. PNL crește la 22% în sondaje

  • Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteți că ați merge să votați?

  • Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare și ar participa urmatoarele partide politice, dvs. cu candidații cărui partid ați vota?

  • Ce părere aveți despre realizarea unei alianțe între Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) la alegerile din 2024?

 

  • Unii oameni cred că alegerile locale și parlamentare din 2024 ar trebui organizate în aceeași zi, ca să se facă economii bugetare și să se încheie mai repede perioada electorală. Alții dimpotrivă, consideră că dacă alegerile locale și parlamentare sar organiza la aceeași zi, democrația din România ar fi afectată. Dvs. ce variantă susțineți ?