Sondaj IRES: Cum văd românii anul politic 2013

Nivelul de trai nu va creşte, iar coabiterea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta nu va funcţiona, aşa văd românii anul 2013, potrivit unui sondaj IRES. Românii sunt însă mai optimişti că USL va rezista în continuare şi va reuşi să modifice Constituţia.

25 ian. 2013, 09:44
Sondaj IRES: Cum văd românii anul politic 2013

Previziunile pe care românii le fac pentru anul 2013 sunt un melanj de optimism şi pesimism. 70% dintre ei sunt optimişti în legătură cu ce le rezervă anul care abia a început, 16% pesimişti şi 13% rezervaţi. În schimb, doar 46% cred că lucrurile se vor schimba în bine. Pentru 41% dintre români, nu se va schimba nimic, iar 11% cred că lucrurile vor merge mai rău.

La întrebarea „Va reuşi guvernul Ponta să crească nivelul de trai?”, opiniile sunt împărţite aproape egal: 51% susţin că nu, 45% au răspuns afirmativ. O situaţia similară regăsim la întrebarea referitoare la şansele ca preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta să respecte acordul de coabitare. Dintre cei intervievaţi, jumătate cred că acordul va fi încălcat, iar 42% cred că cei doi vor reuşi să coabiteze în 2013.

Românii cred că actuala guvernare va reuşi să modifice Constituţia în acest an, procentajul de răspunsuri afirmative la această întrebare fiind de 74%. Cu ceva mai puţin optimism este privită regionalizarea României: 52% nu cred că se va face, 35% susţin că da, iar 13% nu ştiu sau nu au răspuns întrebării. În ce priveşte viitorul USL, 56% susţin că alianţa va supravieţui acestui an, în timp ce 31% estimează că se va rupe.

Sondajul a fost realizat pe 10 ianuarie pe un eşanton de 1411 persoane şi are o marjă de eroare de ±2,6%