SONDAJ IRES. Peste 60% dintre români au încredere în DNA. Laura Codruţa Kovesi, sub cota instituţiei

Un sondaj IRES, realizat în perioada 9-10 martie, arată că 63% dintre români au multă și foarte multă încredere în Direcția Națională Anticorupție (DNA), în timp ce Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) se bucură de încrederea a 55% dintre cetățeni.

12 mart. 2015, 13:50

Potrivit cercetării, 23% dintre subiecții sondajului au răspuns că au foarte multă încredere în DNA, în timp ce 40% au spus că au multă încredere. 21% au manifestat puțină încredere în această instituție, iar 12% foarte puțină.

În DIICOT, 16% dintre cei intervievați au foarte multă încredere, 39% multă încredere, pe când 37% manifestă încredere puțină sau foarte puțină.

Procentul încrederii scade atunci când este vorba de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), dar cei care au încredere în această instituție sunt mai mulți decât cei care nu au. Astfel, 48% din subiecți manifestă multă și foarte multă încredere față de ICCJ, în timp ce 44% arată puțină și foarte puțină încredere.

La polul opus se află judecătorii, față de care, potrivit IRES, românii exprimă multă și foarte multă încredere în proporție de 37%, în timp ce 58% afișează încredere puțină și foarte puțină. Același procent de 37% încredere este valabil și în cazul tribunalelor, dar aici procentul celor cu puțină și foarte puțină încredere în această instituție este de 57%.

Justiția, în general, este cotată de subiecții IRES cu 41% încredere (6% foarte multă încredere și 35% multă încredere), în timp ce 56% răspund că au puțină și foarte puțină încredere în ea.

Pe de altă parte, 15% dintre subiecți au răspuns că au foarte multă încredere în șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, 28% multă încredere, tot 28% puțină încredere, 17% — foarte puțină, iar 9% au răspuns că nu o cunosc.

În ceea ce o privește pe Monica Macovei, fost ministru al Justiției și fost candidat la Președinție, 5% au declarat că au foarte multă încredere în aceasta, 18% — multă încredere, 34% — puțină încredere, 34% — foarte puțină încredere, iar 5% au răspuns că nu o cunosc.

Procurorul general Tiberiu Nițu este, potrivit datelor IRES, necunoscut de mai mult de un sfert dintre români. Din totalul subiecților, 6% manifestă foarte multă încredere în Nițu, 24% — multă încredere, 28% — puțină încredere, 12% — foarte puțină, în timp ce 27% au răspuns că nu îl cunosc pe Nițu.

Sondajul este de tipul multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național și a fost realizat pe un eșantion de 1.118 indivizi de 18 ani și peste. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3%.