SONDAJ: Klaus Iohannis, dezaprobat de 90% dintre români. Cât de multă încredere mai au cetățenii în NATO, UE și BOR

Românii au ajuns la lehamite în ceea ce privește politica din țara noastră. După 33 de ani de democrație și capitalism, marea majoritate a cetățenilor cred că România „se îndreptă într-o direcție greșită".

26 iun. 2023, 11:11

73% dintre românii intervievați privesc cu pesimism viitorul țării, arată o cercetare CURS. Doar 21% sunt de părere că România se îndreptă într-o direcție corectă.

Biserica Ortodoxă Română (BOR), până de curând instituția în care românii au cea mai mare încredere, a picat puternic, până pe poziția a treia, cu un nivel de încredere de 65%. Pe primele două poziții sunt Pompierii, cu 77% și Armata, cu 71%.

NATO beneficiază de încredere de sub 50%, mai precis 43%. 36% dintre români mai au încredere în UE, 25% în mass-media 19% în ONG-uri.

Guvernul României beneficiază de 88% dezaprobare și de doar 11% aprobare, respectiv încredere. Președinția României beneficiază de doar 8% încredere și 90% dezaprobare. Încrederea în Parlament și în partidele politice a ajuns la 6%.

Românii au oferit predicții și legate de inflație. În opinia respondenților sondajului CURS, 92% se așteaptă la scumpiri ale alimentelor în următoarele luni, 89% anticipează scumpiri la benzină și motorină, 83% cred că vor fi majorări ale tarifelor la energie, iar 80% se așteaptă la scumpiri la întreținere.

Cea mai mare preocupare a cetățenilor e reprezentantă nu de război sau pandemie. 58% au declarat că prioritare sunt „prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei”, „nivelul de trai, pensiile, salariile”, respectiv „economia, criza economică/financiară”.

Românii nu mai au încredere că țara noastră va fi acceptată în Schengen prea curând

În privința aderării României la Spațiul Schengen, 70% au oferit un verdict negativ. Doar 15% sunt optimiști în acest sens.

În privința grevei profesorilor, majoritatea respondenților, 43%, o consideră justificată.  39% au înțeles nevoia cadrelor didactice, dar sunt de părere că protestul trebuia organizat altă dată. Doar 16% au considerat nejustificată greva.

În privința poziției României față de UE, 49% dintre respondenți au declarat că „România trebuie să rămână strâns legată de UE”, iar 44% sunt de părere că „România trebuie să devină mai independentă de UE”.

Politicianul cu cea mai mare încredere potrivit sondajului CURS este Gabriela Firea, cu 35% cotă de încredere, urmată de Marcel Ciolacu, 29%, Nicușor Dan – 26% și George Simion – 18%.