SONDAJ. Ministerul Educaţie a decis că profesoarele pot să predea la 67 de ani. PRO sau CONTRA? Votează!

Profesoarele pot rămâne la catedră și după ce împlinesc 65 de ani – este decizia care a contrariat ieri cadrele didactice. Prevederea a fost publicată în Monitorul Oficial, ca modificare adusă de Ecaterina Andronescu metodologiei privind mobilitatea personalului didactic. Fără să fi fost anunțată sau dezbătută public, decizia a generat nenumărate comentarii ale profesorilor.

11 ian. 2019, 09:35
SONDAJ. Ministerul Educaţie a decis că profesoarele pot să predea la 67 de ani. PRO sau CONTRA? Votează!

Profesoarele pot rămâne la catedră, peste vârsta de 65 de ani. Ecaterina Andronescu a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Potrivit actului publicat miercuri în Monitorul Oficial, profesoarele care vor să predea și după această vârstă trebuie să depună două cereri la secretariatul școlii, până pe data de 31 ianuarie 2019.

„Consumul nervos și stresul nu este același cu cel de la ciclul preșcolar și primar. Oare pot sta până la 65-68 de ani educatoarele și învățătoarele? Salarii care nu acoperă cheltuielile de transport și întreținere sunt încă un stres.” – spune o cititoare Edupedu.ro.

Profesorii au spor de suprasolicitare

Pentru profesori, salariile au crescut în medie cu 25%, iar de la 1 decembrie se află şi un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%.

    • “Înțeleg nemulțumirea multora, dar cred că e cazul să gândim și din perspectiva profesorilor care se apropie de pensionare. După ce toată cariera ai avut un salariu mult sub posibilitățile tale intelectuale, în momentul în care acesta ajunge la un nivel decent, e firesc să dorești să profiți de el. Trecerea de la un salariu de 3000-3500 lei la o pensie de 1500-1800 lei nu e plăcută pentru nimeni. Oamenii aceștia nu rămân de plăcere, ci de nevoie”. – atrage atenția un alt cititor Edupedu.ro.
    • VÂRSTA DE PENSIONARE s-a modificat. Profesoarele pot ieşi la pensie la 67 de ani

    • „Categoric nu ai ce să mai cauți la aproape 70 de ani în fața a 20-25-30 de copii! Uzura fizică și mai ales cea psihică te fac praf! Stresul este uriaș! Ajungi acasă epuizat, nu mai ai răbdare cu membrii familiei tale! Viața îți este irosită, acasă te ocupi de hârtiile inutile pe care trebuie să le ai la școală! Salariile nu mai cresc după ce ai făcut 25 de ani vechime(!!!), singurul domeniu și singura țară în care se întâmplă așa ceva, așadar nu contează experiența, nu ești încurajat să rămâi în sistem, copiii te iau peste picior, tu ești sărac, amărât, bolnav, obosit, bătrân…”
    • “Eu nu prea pot să înțeleg de ce un pensionar de 65-68 de ani nu ar mai avea voie la catedră, dar un deputat/senator/președinte ar fi capabil să conducă o țară și la 70 de ani?!?… Oare n-ar trebui impusă limita de vârstă mai ales acolo, sus?… Dacă tot se iau de pensionarii din învățământ pentru care eu am tot respectul, să se ia de toți cei care decid pentru țară și care depășesc această vârstă…zic și eu…nu dau cu parul (cu toate că ar trebui). Cred că doar o clasă politică tânără și cu viziuni noi ar mai putea să ne salveze. Nu putem lăsa aceiași oameni politici la cârma țării. Am văzut ce au știut să facă: aproape nimic. Avem nevoie de oameni noi cu forțe proaspete. E doar o părere.”
  • „Anul trecut am luat 9,02 la examenul de titularizare si nu m-am putut titulariza din lipsă de posturi, că dvs mențineți ca titulari persoane bătrâne” – spune un comentator Edupedu.ro.
  • “La domni era tot 68, cu prelungire, până acum, şi nu a deranjat pe nimeni. Acum s-a eliminat diferenţa dintre bărbaţi şi femei. Cred că pensia înjumătăţită faţă de salariu determină cadrele didactice să rămână în activitate cât le permite legea!”