Sondaj – Peste 50% dintre români vor vota la europarlamentare cu lista partidului din care face parte candidatul preferat la primarie. PSD domină ambele scrutine

PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP, în luna aprilie, datele indicând o scădere de peste 2 procente pentru PSD, o creştere de peste 1 procent pentru PNL şi o scădere de 3 procente pentru AUR, comparativ cu sondajul din luna martie.
Filip Stan
24 apr. 2024, 08:29
Sondaj - Peste 50% dintre români vor vota la europarlamentare cu lista partidului din care face parte candidatul preferat la primarie. PSD domină ambele scrutine

Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul din care face parte candidatul preferat pentru primărie, cei mai numeroşi din această categorie fiind votanţii PSD-PNL. O treime dintre alegători declară însă că vor avea opţiuni politice diferite la europarlamentare şi la primărie.

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile locale (pentru Consiliul Local al oraşului / comunei) raportată la respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă – 80.6% din total eşantion

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (80.6% din total eşantion), 28.4% dintre alegători indică PSD (faţă de 30.6% în martie), 26.7% PNL (faţă de 25.6% în martie), 14.4% AUR (faţă de 17.4%  în martie), 10.8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) (faţă de 9.8% în martie), 3.7% SOS Romania (faţă de 4.3% în martie), 5.3% UDMR (faţă de 4% în martie), 3.3% Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (faţă de 3.1% în martie), 1.9% Partidul Pro România (faţă de 2.4% în martie), 1.9% REPER, 1.6% PUSL. 1.9% indică alt partid (faţă de 2.7% în martie).

56.9% dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie (faţă de 58.1% în martie). 32.3% spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie (34.9% în martie). 4.7% spun că nu s-au hotărât (2.9% în martie), 3.8% că nu merg la vot (3.3% în martie), iar 2.4% nu răspund (0.7% în martie).

Declară că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie în special: votanţii PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai redus, persoanele inactive, cei cu un venit redus şi locuitorii din rural. Spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie mai ales: votanţii ADU, persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din urban, angajaţii la privat.

Ce își doresc românii de la noul primar

Întrebaţi care ar trebui să fie prioritatea viitorului primar din localitatea lor, 24.4% menţionează crearea de locuri de muncă şi atragerea de investitori, 19.4% sănătatea (spitale, dispensare etc) şi 14.2% educaţia (şcoli, grădiniţe, creşe). 13.6% indică dezvoltarea infrastructurii rutiere/ străzile, drumurile, 12.5% utilităţile publice (apa, canal, iluminat public, încălzire etc), 3.7% siguranţa publică, 3.3% curăţenia, 2.5% combaterea poluării (aerului, apei, solului), 1.8% parcurile/spaţiile verzi / zonele de recreere. 2.6% menţionează altă prioritate, iar 2.1% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

”PSD şi PNL au un raport mult mai echilibrat la intenţia de vot pentru alegerile locale, reflectând cel mai probabil structurile de primari ale celor două partide. Intenţia de vot pentru PSD scade puţin, în timp ce pentru PNL creşte foarte puţin comparativ cu măsurătoarea de luna trecută. Scorul cumulat al PSD şi PNL la alegerile locale este de 55%, cu aproximativ 9 procente mai mare decât scorul pentru Alianţa PSD-PNL măsurat la algerile europarlamentare. Scade semnificativ şi intenţia de vot pentru AUR la alegerile locale, ceea ce confirmă tendinţa acestui partid înregistrată în ceea ce priveşte votul la alegerile europarlamentare„, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Îm opinia sa, datele din aprilie confirmă faptul că aproximativ o treime dintre alegători vor avea o altă opţiune de vot la alegerile europarlamentare decât partidul din care face parte primarul preferat, ceea ce infirmă parţial teza privind transferul de voturi dinspre primari înspre partide, însă ”bazinul de alegători PSD-PNL rămâne cel mai disciplinat”.

”În ceea ce priveşte agenda locală, majoritatea românilor sunt interesaţi de crearea de locuri de muncă, atragerea de investitori în localităţile lor, construirea de spitale, dispensare, şcoli, grădiniţe, creşe şi abia apoi de infrastructura rutieră şi utilităţi. Este o viziune matură a unei populaţii care începe să înţeleagă în mod corect ordinea priorităţilor pentru o dezvoltare sustenabilă, echilibrată  şi o calitate a vieţii îmbunătăţită”, notează Ştefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Citește și: EXCLUSIV l Piedone rămâne pe poziții, refuză retragerea: „Cine să mă retragă? I-au adus pe cei pe care i-au aruncat la gunoi și au scos iepurașul, care s-a născut mort”

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Cu cât se vinde un Oltcit în 2024. Prețul îi va șoca pe mulți români
Capital.ro
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM: Venim cu două beneficii
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se mai întâmple"
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'