Sondaj: Românii sunt dispuşi să pună în fruntea ţării o femeie. Gabriela Firea ar ieşi învingătoare în cursa cu Iohannis

Un sondaj realizat de Avangarde arată că la şase luni de la câştigarea alegerilor parlamentare PSD nu s-a erodat foarte mult, iar dacă mâine am avea alegeri rezultatele nu ar fi cu mult diferit față de alegerile din decembrie 2016. PSD rămâne la un nivel ridicat de încredere.

16 mai 2017, 08:53

Conform sondajului, dacă duminica viitoare am avea alegeri 44% ar vota cu PSD, 24% cu PNL, în timp ce USR ar capitaliza 12%. De asemenea, ALDE urcă ușor și ajunge la 8%, UDMR își păstrează procentul de 5%, iar marea surpriză vine din partea PMP-ului lui Traian Băsescu, care nu ar mai intra în Parlament pentru că ar obține doar 3%.

La capitolul încredere în personalități politice, Gabriela Firea este de departe pe primul loc cu 59%. Surpriza este generată de premierul Sorin Grindeanu care a ajuns la 48% grad de încredere favorabilă, cu un procent peste Klaus Iohannis, care se află la 47%.

Pe locul patru se află Călin Popescu Tăriceanu cu 44%, urmat de Victor Ponta cu 39%. Interesant este faptul că Dacian Cioloș are un grad de încredere destul de ridicat de 35%, ceea ce arată că are potențial cu noua mișcare politică pe care o pregătește.


În cazul alegerilor prezidențiale, într-o confruntare Gabriela Firea – Klaus Iohannis, primarul Capitalei ar câștiga cu 44% la 40%. Din cei care au participat la barometru 6% nu sunt hotărâți, în timp ce 10% nu ar vota nici cu Firea, nici cu actualul președinte al României.

Barometrul de opinie a fost realizat de Avangarde în perioada 3 mai – 12 mai 2017.

Volumul eșantionului este de 800 de persoane de peste 18 ani. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituţionalizată a României.

Eroare maximă tolerată este de ±3.47%, pentru un interval de încredere de 95%.