Sondaj Sociopol: PSD ar câştiga detaşat alegerile parlamentare în acest moment. ALDE, USR şi PMP nu ar face pragul

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar câştiga scrutinul cu 61%, iar pe locul secund ar ieşi PNL cu 24%. Podiumul ar fi completat cu ALDE 4%, dar care nu ar trece de baremul de 5% pentru a intra în Parlament, arată un sondaj Sociopol.

09 oct. 2017, 15:59

„PSD evoluează constant în banda de 50% – 60%. Cel mai recent scor electoral, 61%, în contextul unei participări medii la vot (46% total populație) arată o evoluie crescătoare”, se arată în sondajul Sociopol.

În privinţa PNL, datele „nu confirmă revenirea recentă spre 30% din ultimele luni. De câteva măsurători încoace a început din nou să scadă, spre 25%. Cel mai recent scor electoral 24%, în contextul unei participări medii la vot (46% total populație)”.

Paradoxal, majoritatea românilor consideră că direcţia României este greşită, ţara fiind guvernată de alianţa PSD-ALDE, dar în eventualitatea unor alegeri pentru Parlament tot PSD ar vota.

66% dintre cei intervievaţi consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 22% sunt de părere că suntem pe un drum bun. Dintre persoanele chestionate, 12% au răspuns cu „Nu ştiu” sau nu au răspuns.

„Revenire la niveluri ridicate de nemulțumire generală, difuză. Prima jumătate a anului 2017 cunoscuse un ușor respiro de încredere și optimism generalizat. Criza căderii guvernului Grindeanu se pare că pus capăt acestui respiro atitudinal. Românii au intrat din nou în zodia „lucrurile merg prost”, specifică fie momentelor de criză economică, fie celor de criză politică”, se precizează în sondaj.

Marja de eroare a sondajului este de +/- 3.2% (la un nivel de certitudine de 95%). Datele au fost culese prin metoda interviurilor telefonice (CATI) în perioada 22 septembrie – 5 octombrie 2017.