Sondaj-surpriză: ce scor ar obține partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare / Doar 5% dintre români mai sunt speriați de război

Cel mai recent sondaj CURS vine cu o surpriză: partidul Dianei Șoșoacă figurează cu aproape 5%, necesarul pentru a atinge pragul electoral. 

26 mart. 2023, 23:00
Sondaj-surpriză: ce scor ar obține partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare / Doar 5% dintre români mai sunt speriați de război

Sondajele politice din România au reprezentat mai mereu subiecte de dezbatere printre cetățeni, care le consideră de multe ori controversate. Noi discuții vor fi aprinse și în urma publicării celui mai recent sondaj CURS, care vine cu o mare surpriză.

Dacă Partidul SOS România, din care face parte Diana Șoșoacă va atinge 5%, va deveni partid parlamentar. Potrivit sondajului de la CURS, SOS are 4%.

PSD ar avea 33%, PNL 21%, AUR ar fi scăzut puternic, la 16%, USR ar avea 9%, în timp ce un alt partid șters din spațiul public, PMP, ar fi urcat într-un mod spectaculos, până la 5%. De asemenea, UDMR ar trece din nou pragul, cu minimul, iar PU-SL, un partid care nu spune mare lucru, ar figura cu 4%.

În ce privește rotația premierilor convenită de Coaliția PNL-PSD-UDMR, 11% din respondenți sunt încrezători că ea sigur se va face, 38% că este posibil să se facă, iar 21% că este posibil să nu se facă și 9% că această rotație nu se va face.

În cadrul aceluiași sondaj au fost prezentate și cele mai mari probleme ale românilor, scumpirile uriașe. Doar 5% dintre români se tem de război:

– 93% din respondenți susțin că sunt Foarte afectați și Afectați de creșterea prețurilor,

– 91% din respondenți se așteaptă ca în următoarele luni prețurile să continue să crească la alimente,

– 89% din respondenți susțin că se așteaptă ca pe viitor să continue să crească prețurile la carburanți,

– 86% cred că se așteaptă să existe creșteri de prețuri la energie,

– 85% susțin că se așteapta că în următoarele luni să creașcă costurile la întreținere

Prima problemă:

Nivelul de trai, pensiile, salariile – 30%

Economia, criza economică/financiară – 21%

Prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei – 17%

Sănătatea, pandemia – 8%

Corupția, hoția – 6%

Educația – 6%

Războiul, armata, siguranța națională – 5%

Locurile de muncă – 4%

Instabilitatea, criza politică – 2%

Altă problemă – 1%

Sondajul a fost realizat în perioada 10-20 martie 2023, a avut 1.105 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, din toată țara.