Sondajul pe baza căruia PSD și PNL discută comasarea alegerilor. PSD, 31% la europarlamentare, PNL 20%, iar AUR 18%

Peste jumătate din români vor comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, potrivit rezultatelor unui sondaj pe baza căruia PSD și PNL poartă discuții pe tema comasării.

21 feb. 2024, 12:05
Sondajul pe baza căruia PSD și PNL discută comasarea alegerilor. PSD, 31% la europarlamentare, PNL 20%, iar AUR 18%
Sondajul pe baza căruia PSD și PNL discută comasarea alegerilor. PSD, 31% la europarlamentare, PNL 20%, iar AUR 18%

Sondajul a fost realizat de Avangarde, la comanda PSD și PNL. Conform sondajului, PSD ar obține 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, iar PNL 20%, urmat de AUR cu 18 % și de Alianța Dreapta Unită, cu 15%.

La întrebarea ”Dumneavoastră personal sunteți de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ, 35% nu sunt de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund.

Citește și Ziua marelui anunț pe comasarea alegerilor. Liderii coaliției de guvernare reiau negocierile și stabilesc calendarul electoral

O altă întrebare a fost: ”Viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituțională și stabilitate politică?”, 66% răspunzând afirmativ, 21%, negativ, iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund.

Când vine vorba de intențiile de vot la europarlamentare, 31% ar vota PSD, 20% – PNL, 18% – AUR, 15% – Alianța Dreapta Unită, SOS România – 8%, UDMR – 5%, REPER – 2%, alte partide – 1%.

Sondajul s-a făcut telefonic, în perioada 19 – 20.02, pe un eșantion de 950 de subiecți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a spus la Palatul Victoria, după discuțiile din coaliție, că liderii PNL și PSD urmează să facă un anunț important. Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a precizat că au primit rezultatele unei cercetări sociologice care arată că peste 60% dintre români doresc comasarera și o majoritate chiar mai mare și o continuitate a guvernării. Tudose a precizat că în ședințele PNL și PSD va fi prezentată strategia pe care au convenit să o propună, și apoi vor avea o coaliție imediat după aceste întâlniri, iar la ora 19.00 cei doi președinți vor ieși public.

Citește și Mihai Tudose: 60% din români își doresc comasarea alegerilor