Șorici de porc. Ce conține și cine ar trebui să se ferească de vedeta sezonului de iarnă

Se apropie perioda Crăciunului, iar românii se pregătesc pentru tăierea porcului. Șoriciul este vedeta sezonului de iarnă și deși are beneficii, acesta trebuie evitat de anumite persoane.

16 dec. 2020, 14:06
Șorici de porc. Ce conține și cine ar trebui să se ferească de vedeta sezonului de iarnă

Șorici de porc. Deși are beneficii și conține același tip de grăsimi ca uleiul de măsline, persoanele care au tensiunea arterială crescută trebuie să evite acest aliment sau să îl consume în cantități reduse. Șoriciul este bogat în sodiu și în grăsimi, cu toate acestea este sărac și carbohidrați.

Citește și: Destinaţiile românilor de Revelion: Maldive, Zanzibar, Dubai, Egipt şi Turcia

Conform publicaţie Mens Health, 28 g de şorici conţine de nouă ori mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât se găsesc la o porţie de chipsuri de cartofi, care sunt mult mai bogate în carbohidraţi. De asemenea, 43% din grăsimea de şorici de porc este nesaturată, iar cea mai mare parte este acid oleic, aceeaşi grăsime sănătoasă găsită în uleiul de măsline.

Șorici de porc. Cine ar trebui să se ferească de acest aliment

Persoanele care au tensiunea arterială crescută trebuie să evite sau să consume cantități reduse. Șoriciul de porc se digeră greu, mai ales în cazul persoanelor care suferă de probleme hepatice, biliare sau pancreatice.

O porţie de 60 g de şorici conţine 29 g de grăsime, 375 kcal şi 0,65 g de sodiu. Cu toate acestea, şoriciul de porc este considerat o sursă incompletă de proteine, deoarece conţine cantităţi foarte mici de aminoacizi esenţiali, inclusiv metionină, triptofan şi histidină.

Şoriciul de porc este bogat în colagen, la fel ca pielea şi oasele de pui. Colagenul este o proteină care ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor.

Cum obții cel mai fraged șorici

Un truc pentru a obține un șorici fraged este învelirea porcului cu o pătură. După ce acesta este pârlit, se toarnă peste el apă fierbinte cu sare și se acoperă cu o pătură groasă pentru ca apa să intre în șorici și sa îl înmoaie. După 10 minute se dezvelește și apoi se freacă cu peria până iese la iveală șoriciul galben.

De asemenea, potrivit casepractice.ro, ca să fie mai fraged, șoriciul se poate frige la flacăra aragazului. Acesta se rade de păr, se curăță de grăsime și se fierbe în apă puțin sărată, până se înmoaie. Se scurge de apă, se usucă bine, se taie în bucăți potrivite care se frig pe grătarul încins.