Sorin Cîmpeanu a anunțat modificarea structurii anului școlar: Două săptămâni de vacanță, maximul care poate fi recuperat de elevi!

Sorin Cîmpeanu e de părere că o perioadă mai mare de două săptămâni nu poate fi recuperată de elevi. Ministrul Educației a adăugat că anii terminali nu vor fi afectați de aceste modificări.

21 oct. 2021, 12:49
Sorin Cîmpeanu a anunțat modificarea structurii anului școlar: Două săptămâni de vacanță, maximul care poate fi recuperat de elevi!

Sorin Cîmpeanu a anunțat modificarea structurii anului școlar. Acesta a mai subliniat că testarea non-invazivă este un motiv pentru reluarea cursurilor.

Sorin Cîmpeanu a anunțat modificarea structurii anului școlar: Două săptămâni de vacanță, maximul care poate fi recuperat de elevi!

”Pe 5 noiembrie vom avea și modificarea structurii anului școlar. Esta maximul permis de două săptămâni pentru modificare și doar acesta poate fi recuperat. Anii terminali nu vor afectați. Am spus că pentru gimnaziu și liceu nu se poate admite o vacanță mai mare. Vom vedea ce se va întâmpla de pe 8 noiembrie. Materia din cele două săptămâni poate fi recuperată.”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Structura actuală a anului școlar 2021-2022 este următoarea:

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)

Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)

Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.

Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).
Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

”Oricum, elevii din învățământul primar și preșcolarii din grădinițe intră în vacanță, conform calendarului anunțat, în data de 23 octombrie luni, pentru o săptămână. Această vacanță se va prelungi cu încă o săptămână pentru preșcolari și elevii din învățământul primar. De asemenea, elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal vor intra pentru o perioadă de două săptămâni în vacanță, începând cu 23 octombrie până pe 5 noiembrie. În cursul acestei perioade, vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată, astfel încât elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe. Două săptămâni pot fi compensate. Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate. Deci, aceste două săptămâni de vacanță vor începe pe 23 octombrie.

Este un alt motiv pentru reluarea școlii în condiții de siguranță. În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC va finaliza achiziția și acele 70 milioane de teste, care au fost aprobate prin hotărârea CNSU nr. 76, vor fi achiziționate. Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară, fără a se micșora durata primului semestru, în loc de intrare în online, cred că sunt aceiași care nu au auzit de de importanța echității în educație. Și le răspund în felul următor: din punct de vedere al vitezei minime de transfer necesare pentru predarea online este nevoie să se poate asigura minimum 100 MB/sec. Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul României.”, a declarat Cîmpeanu, miercuri, pentru B1.

Citește și: Scandal pe tema închiderii tuturor şcolilor din Ilfov. Ministrul Educaţiei a răbufnit: „DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale”