Sorin Cîmpeanu anunță burse de mii de lei pentru elevi: Învățământul profesional va fi doar profesional

Liceele care își asumă filiera profesională nu vor mai putea să o amestece cu alt profil, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri, la B1TV. Pentru a crește gradul de atractivitate al acestor licee, Ministerul Educației propune în noua Lege a Educației burse de 3.000 de lei pentru elevii acestor unități de învățământ.

16 iul. 2022, 11:32
Sorin Cîmpeanu anunță burse de mii de lei pentru elevi: Învățământul profesional va fi doar profesional

„Liceele sunt de trei feluri: cu filieră vocațională, filieră teoretică și filieră profesională. Liceele care asumă filiera profesională nu o mai pot amensteca cu nimic. Nu mai putem face amestec de toate și să nu facem nimic bine. Am dat exemplul unui colegiu pedagogic în care avem clase de alimentație publică, de exemplu. Sună și stupid: ”am terminat Alimentație publică la Colegiul pedagogic”. Învățământul profesional va fi doar profesional. Așa vom putea să concentrăm resurse materiale, de infrastructură și umane pentu dezvoltarea acelui liceu profesional. (…)

Am lansat un apel de 338 de milioane de euro pentru consorții de învățământ. dual din care vor face parte aceste licee profesionale.

Liceele teoretice și vocaționale vor putra să aibă clase dintr-un alt profil, dar nu din profesional. Într-un liceu vocațional, colegiu pedagogic, vei putea să ai și clase de filologie cu condiția ca cel puțin două treimi să fie clase în profilul asumat. Tranziția se va face treptat”, a explicat Cîmpeanu.

Noul sistem de burse generează mult peste dublul bugetului din acest an, a mai spus ministrul.

„În paralel am instituit un nou sistem de burse care generează mult peste dublul bugetului de anul acesta, un impact bugetar foarte mare.

Ele presupun o alocare per elev de 400 de lei pentru fiecare elev în învățmântul primar, unde se dau doar burse sociale, de 900 de lei în învățământul gimnazial, de 1.500 de lei în cel liceal teoretic și vocațional și 3.000 de lei în învățământul profesional. Un alt factor de atractivitate al învățământului profesional”, a mai afirmat Cîmpeanu.