Sorin Cîmpeanu anunţă când primesc profesorii prima tranşă pentru plata diferenţelor salariale

Ministrul Educaţiei vine cu veşti importante pentru profesori. Ministrul Educaţiei a anunţat când vor primi aceştia prima tranşă pentru diferenţele salariale. 

07 iul. 2022, 10:44
Sorin Cîmpeanu anunţă când primesc profesorii prima tranşă pentru plata diferenţelor salariale
Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a anunţat că profesorii ar urma să primească prima plată pentru diferenţele salariale în luna septembrie, odată cu lichidarea pe luna august.

Sorin Cîmpeanu, despre plata diferenţelor salariale: Prima tranşă va fi făcută realist în septembrie

Citeşte şi Cât câştigă un profesor din România la început de drum şi la ce salariu ajunge după 40 de ani de vechime. Nu te-ai fi aşteptat să ia banii ăştia

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă din luna aprilie, profesorii ar trebui să primească anul acesta prima tranşă de 5 la sută pentru plata diferenţelor salariale.

“Profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”, se arată în OUG din aprilie.

Ministrul Educaţiei a declarat că prim tranşă pentru plata diferenţelor salariale se va face „realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”, potrivit edupedu.ro. 

Potrivit OUG amintită mai sus, sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, astfel:

în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;

în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;

în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;

în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;

în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

Modul de calcul al diferenţelor salariale

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de hotărâre care prevede modul în care se vor calcula diferențele salariale în toate unitățile şi instituţiile de învăţământ.

Potrivit documentului, impozitul aferent diferențelor de drepturi salariale stabilite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 actualizate cu indicii de inflație, se calculează și se reţine în conformitate cu prevederile Titlului IV ”Impozitul pe venit” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Calculul contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajați și angajatori, aferente diferențelor de drepturi salariale stabilite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, se efectuează în conformitate cu prevederile Titlului V ”Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Citeşte şi Modificări masive în Educație. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul