Sorin Cîmpeanu anunţă ce şcoli trec de luni în online: „Durata de carantinare s-ar putea schimba”

Sorin Cîmpeanu spune că mulți părinți vor școală cu prezență fizică și în siguranță, dar nu vor să-și vaccineze copiii. Ministrul Educaţiei dezvăluie că primeşte sute de mesaje pe zi cu foarte multe cuvinte care întregesc un spectru colorat.

11 ian. 2022, 21:45
Sorin Cîmpeanu anunţă ce şcoli trec de luni în online: „Durata de carantinare s-ar putea schimba”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat marți, că în localitățile care au rată de infectare peste 3 la mie și vaccinare sub 60% se va intra trece la școala online. El a precizat că va ține cont de recomandările epidemiologilor de la Institutul Național de Sănătate Publică și ai Ministerului Sănătății și vineri se va ști clar ce școli vor trece în scenariul online.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că 54-55 de şcoli din Bucureşti ar putea trece în sistem on-line de săptămâna viitoare, dacă rata incidenţei cazurilor COVID-19 va trece de 3 la mie în capitală, iar procentajul de vaccinare al cadrelor didactice nu va depăşi 60% în acele unităţi.

„După regulile în vigoare, dacă în Bucureşti va fi o incidenţă de peste 3 la mie, acele 54 – 55 de şcoli care nu vor avea rata de vaccinare, vineri, de 60% vor trebui să treacă, din păcate, în on-line”, a spus, la Digi24, ministrul Educaţiei.

Ministerul Educației vine cu schimbări. Bursele școlare nu se mai acordă pe baza mediilor din semestrul I al acestui an! Anunțul făcut de Consiliul Național al Elevilor

„Sunt prevederile Ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății azi (marți), la ora la care vorbim. În localitățile care au rată de infectare peste 3 la mie și vaccinare sub 60% (în școli) se va intra, din păcate, în online. Repet, în vigoare azi, dar, împreună cu Ministerul Sănătății, analizăm modul de actualizare a Ordinului de Ministru fie și numai din perspectiva modificării duratei de carantinare. Știți că s-a modificat la nivel general, deci e normal să se modifice și pentru elevi și angajații din școli. Vom vedea care vor fi condițiile”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la B1TV.

Ministrul a precizat că va asculta punctul de vedere al INSP și al Ministerului Sănătății în ceea ce privește situația epidemiologică care trebuie aplicată la nivelul unităților de învățământ.

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declara marți, pentru B1 TV, că sunt părinți care vor școală cu prezență fizică și în condiții de siguranță dar, în același timp, nici nu vor să audă de vaccinarea sau testarea propriilor copii. Cîmpeanu a punctat că aici e o fractură logică.

BURSE ELEVI 2022. Cum se acordă BURSA DE MERIT, BURSA SOCIALĂ şi BURSA DE STUDIU

Întrebat dacă școlile ar putea fi închise în eventualitatea în care numărul de cazuri va crește foarte mult, cum estimează inclusiv ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Știți că în Franța am avut zile cu 350.000 de cazuri și ministrul Jean-Michel Blanquer, ministrul (francez) al educației, nu a închis școlile, deși și acolo diversitatea opiniilor este foarte mare. Nu le-a închis nici acum, nici înainte, asta la 350.000 de cazuri. Noi suntem la 8.000 de cazuri. Slavă Domnului, din fericire, cu varianta asta înțeleg că nici noi n-avem… și sper să rămânem în această situație, în care n-avem atât de multe cazuri grave care să genereze blocarea spitalelor”.

„Tot ministrul Sănătății a spus că în momentul în care va fi o problemă, o presiune majoră pe spitale și pe secțiile de ATI, atunci abia se va lua în considerare și această măsură pe care s-o discute cu noi, cu Ministerul Educației, de trecere în online pentru o scurtă perioadă de timp a școlilor. Este o situație la care n-am ajuns și în care sper să nu ajungem”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că primește sute de mesaje cu limbaj greu de reprodus, dar el nu se descurajează. Cîmpeanu a mai afirmat că nu știe dacă această presiune e motivul pentru care parlamentarii ezită să mai adopte legea care impune certificatul verde COVID la locul de muncă.

Sorin Cîmpeanu: Îmi este efectiv teamă de momentul în care vom avea cifrele pe abandon şcolar după această perioadă de criză sanitară

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că se teme de momentul în care va afla cifrele privind rata abandonului şcolar, având în vedere că în anul 2020, care nu a fost în totalitate afectat de pandemie, unu din patru copii din mediul rural a abandonat înainte de vreme şcoala.

Ministrul Educaţiei a afirmat, marţi seară, că rata abandonului şcolar era, în anul 2020, de 23% în mediul rural, unu din patru elevi renunţând la şcoală înainte de vreme.
„Îmi este efectiv teamă de momentul în care vom avea cifrele pe abandon şcolar după această perioadă de criză sanitară. Dacă era unu din patru, ne putem imagina cam unde suntem. Şi atunci, programul naţional de abandon şcolar, care este primul lucru care se face cu adevărat palpabil în România Educată, care presupune 543 de milioane de euro pentru finanţarea a 2.500 de şcoli care sunt cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului şcolar, care presupun granturi de până la 200.000 de euro într-o şcoală (…) înseamnă o finanţare de circa 2000 de euro per elev”, a declarat Cîmpeanu.
El a susţinut că aceste fonduri pot asigura nu doar ore remediale, ci există posibilitatea unui al şaptelea tip de bursă sau asigurarea de cheltuieli cu diverse dotări ori chiar susţinerea financiară pentru tabere sau excursii pentru copiii care nu au posibilităţi.
Sorin Cîmpeanu: Sunt șase tipuri de bursă, nu trebuie să se înghesuie toți pe cea de merit. E o problemă creată artificial. Numărul de beneficiari ai burselor de merit, de trei ori mai mare decât în 2020

Chiar și cu pragul ridicat la 9,50, numărul de beneficiari ai burselor de merit este de trei ori mai mare decât în 2020, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, marți, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

„Încerc să găsesc explicația de ce ai vrea să păstrezi o bursă de merit, care anul trecut a fost 100 de lei, și nu ai vrea să aplici pentru o bursă de studiu, care, sigur, nu e de merit, e doar de studiu, dar este 150 de lei. Doar așa, pentru că se numește «de merit»?”, a spus oficialul. Potrivit ministrului, pragul de 9,50 este depășit în momentul de față de 347.000 de elevi. Ceea ce omite să spună Cîmpeanu este că bursa de studiu este condiţionată de venituri la nivelul salariului minim din partea părinţilor, ceea ce face aproape imposibil accesul la ea.

„Au peste 9,50. În 2020, peste 8,50 erau doar 123.000 de elevi, de trei ori mai puțini, deci numărul de beneficiari ai burselor de merit, chiar și așa, cu pragul ridicat la 9,50, este de trei ori mai mare decât în 2020”, a adăugat Sorin Cîmpeanu. El a precizat că există șase tipuri de bursă.

„Situația este următoarea. Pe 17 ianuarie începe semestrul II. În primele 10 zile din semestrul II, pot fi depuse solicitări de bursă, deci pot solicita bursă de studiu de 150 de lei acei elevi care nu au mai primit bursă de merit de 100 de lei. E un lucru cât se poate de clar. Aș vrea să vă uitați totuși că și bursa socială, față de anul trecut, s-a dublat, de la 100 la 200 de lei. Aș vrea să înțelegem că sunt șase tipuri de bursă: bursă de performanță – 500; bursă de merit – 200; bursă de studiu – 150; bursă socială – 200 de lei pe lună; bursă profesională – 200 de lei pe lună; bursă Bani de liceu – 250 de lei pe lună. Nu trebuie să se înghesuie toți pe această bursă de merit”, a continuat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce ar putea avea atât de atractiv bursa de merit de a generat atâtea discuții, ministrul Educației a explicat: „Nimic, poate fi un blazon, dar nici măcar atât. Este o problemă creată artificial, pentru că atunci când vorbim de burse, vorbim de fondul de burse, vorbim de cuantumul bursei și vorbim de numărul de beneficiari”.

„Fondul de burse în 2020 a fost 270 de milioane de lei și au fost plătiți exclusiv de primării, statul nu a intervenit. În anul 2021 a fost de 540 de milioane de lei, după rectificare încă 105 milioane – 645, față de 270 anul anterior. În 2022 am luptat și sunt foarte bucuros că am reușit să conving Guvernul să avem 1.031.000.000. (…) Fondul de burse a crescut, sunt cifre cât se poate de clare. Al doilea parametru este cuantumul bursei – dacă în 2020 aveam burse de 6 lei, 8 lei, derizorii, chiar rușinoase, în 2021 bursele au fost generalizat la valoarea de 100 de lei toate, (…) plătit de la bugetul de stat pentru prima oară de la Revoluție”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu