Sorin Cîmpeanu: Chiar şi în universităţi, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înţelegere faţă de importanţa vaccinării, avem o rată de vaccinare sub media europeană

Sorin Cîmpeanu a declarat că până şi în universităţile din România, "unde ar trebui să fim cu cea mai mare înţelegere faţă de importanţa vaccinării, de progresele ştiinţei", rata de vaccinare anti-Covid e sub media europeană.
Filip Stan
10 oct. 2021, 21:39
Sorin Cîmpeanu: Chiar şi în universităţi, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înţelegere faţă de importanţa vaccinării, avem o rată de vaccinare sub media europeană

Întrebat ce părere are despre demersul Consiliului Rectorilor din România care a cerut Guvernului şi Parlamentului României să permită accesul în universităţi doar cu certificatul verde, Sorin Cîmpeanu a afirmat:

„La angajaţi se pune problema dreptului la muncă, important este că rectorii şi studenţii, deopotrivă, îşi doresc ca universităţile să fie medii sigure. (…) În mare, suntem, chiar şi în universităţi, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înţelegere faţă de importanţa vaccinării, de progresele ştiinţei, avem o rată de vaccinare sub media europeană”.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că, în opinia sa, studenţii ar trebui impulsionaţi să se vaccineze. „Dar până la a convinge studenţii şi profesorii, cred că e important ca toate partidele parlamentare să îşi precizeze poziţia în raport cu un astfel de proiect de lege solicitat de Consiliul Rectorilor”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul demis al Educaţiei a mai afirmat că se aşteaptă ca partidele să susţină toate măsurile care trebuie luate în aşa fel încât România să nu se mai afle pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene privind vaccinarea.

Sunt şi unele universităţi, cum ar fi cea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde studenţii sunt vaccinaţi în proporţie de 90%. Totodată, sunt şi alte universităţi, unde doar 50 – 55% dintre studenţi sunt vaccinaţi, a spus Cîmpeanu.

Accesul în universităţi, doar pe baza certificatului verde digital

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) solicită Guvernului și Parlamentului modificarea cadrului legislativ, astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.

În urma propunerii făcute după o întâlnire a CNR la Braşov, s-au luat următoarele decizii:

1. CNR solicită Guvernului/Parlamentului României modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.

2. CNR solicită ARACIS ca până la data de 31.12.2021 să finalizeze evaluarea tuturor IOSUD-urilor care au depus dosarele de evaluare, inclusiv prin suplimentarea listei membrilor echipelor de evaluare.

3. CNR solicită Guvernului/Parlamentului suplimentarea finanţării instituţionale, având în vedere impactul creşterii salariului minim de la data 01.01.2022 şi creşterea preţurilor la utilităţi.

4. CNR solicită Guvernului/Parlamentului suplimentarea finanţării destinate susţinerii activităţii de cercetare în universităţile româneşti.

5. CNR propune Ministerului Educaţiei constituirea unui grup de lucru care să actualizeze Metodologia de finanţare a cercetării ştiinţifice universitare în instituţiile de învăţământ superior de stat.

6. CNR solicită Ministerului Educaţiei transparentizarea tuturor datelor raportate de universităţi pe baza cărora se face finanţarea acestora.

7. CNR solicită organizaţiilor studenţeşti să contribuie la actualizarea periodică a situaţiei studenţilor vaccinaţi din universităţi.

8. În viitor, şedinţele CNR se vor desfăşura, astfel: (a) în prima zi/parte, la şedinţe vor participa doar rectorii/împuterniciţii acestora (dacă va fi cazul, în funcţie de tematicile incluse în agenda reuniunii, pot fi invitaţi pentru prezentări şi reprezentanţi ai instituţiilor, agenţiilor, consiliilor sau altor entităţi relevante); (b) în a doua zi/parte a reuniunii vor participa şi invitaţii permanenţi, după cum urmează:

* Ministerul Educaţiei

* Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

* Consilierul prezidenţial pentru Educaţie

* Consilierul Primului Ministru pentru Educaţie

* Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)

* Consiliul Naţional al Finanţării din Învăţământul Superior (CNFIS)

* Agenţia Naţională a Calificărilor (ANC)

* Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)

* Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU)

* Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS)

* Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor ţi Certificatelor Universitare (CNATDCU)

* Federaţia Naţională Sindicală – ALMA MATER

* Asociaţiile studenţeşti (cu reprezentativitate la nivel naţional)

* Un reprezentant al Consiliului Naţional al Elevilor.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”