Sorin Cîmpeanu consideră că nu există, momentan, riscul reînchiderii şcolilor: „Avem 290 de elevi infectaţi, dar este o rată de 1 la 10.000. Precizăm faptul că infectările au avut loc înaintea începerii şcolilor”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că riscul deschiderii școlilor este unul gestionabil și, în acest moment, nu se pune problema de reînchidere a școlilor.

14 feb. 2021, 20:29
Sorin Cîmpeanu consideră că nu există, momentan, riscul reînchiderii şcolilor: „Avem 290 de elevi infectaţi, dar este o rată de 1 la 10.000. Precizăm faptul că infectările au avut loc înaintea începerii şcolilor”

Sorin Cîmpeanu a declarat duminică seară că s-a consultat cu specialişti şi că aceştia consideră că riscul păstrării şcolilor deschise este unul gestionabil, iar o eventuală decizie de a le reînchide nu ţine de Ministerul Educaţiei.

„Specialiștii în sănătate au considerat că riscul deschiderii școlilor este gestionabil. Avem 290 de elevi care sunt infectați, dar este o rată de 1 la 10.000, însă trebuie să precizăm faptul că infectările au avut loc înaintea începerii școlilor, dar la acestea se vor adăuga cazurile de săptămâna viitoare.

Situația nu este îngrijorătoare, atâta vreme cât au fost luate în considerare aceste riscuri.

Nu Ministerul Educației decide o eventuală închidere a școlilor, decizia este luată de autoritățile de sănătate publică, dar bineînțeles că avem consultări în permanență și monitorizăm extrem de atent evoluția cazurilor de Covid-19 în școli.

Eu am credința că nu vom ajunge să închidem toate școlile, dar dacă în ciuda credinței mele vom ajunge în situația de închidere a școlilor să știți că nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru protecția sănătății oamenilor”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu: „Studenţii au voie să meargă la cursuri, dar decizia o ia fiecare universitate în parte”

Ministrul Educaţiei a precizat că în cazul universităţilor, acestea au autonomie de decizie cu privire la prezenţa fizică la cursuri a studenţilor, adăugând că în aceste cazuri este mai riscantă prezenţa în căminele studenţeşti.

„Directorii de scoala nu au ce sa raporteze DSP-urilor, daca nu au cabinete medicale. Cu privire la rezultatul testarii, daca au cabinet medical, fac aceasta raportare, dar daca nu au, inseamna ca au fost facute acele teste in privat sau alte institutii si atunci acele institutii trebuie sa raporteze.

Sunt inerente astfel de probleme de comunicare, este o situatie noua, dar ele trebuie gestionate. Dar Ministerul Sanatatii are puncte de vedere pe care le transmite in teritoriu.

Eu nu sunt in masura sa ma pronunt, dar in majoritatea tarilor nu exista obligativitatea purtarii mastilor la orele de sport. In Franta exista o reglementare care prevede ca nu se poarta masca, dar orele de sport trebuie desfasurate doar in aer liber. Noi am facut o propunere care sa excepteze obligatia de a purta masca la orele de sport, dar se recomanda si evitarea sporturilor de echipa. Urmeaza sa o discutam in aceasta saptamana.

Mai propunem prezenta fizica in orice scenariu pentru invatamantul special, pentru ca sunt putini elevi si se poate respecta distantarea, la fel si pentru invatamantul vocational.

As vrea sa precizez ca raportarea se face la nivelul zilei de vineri, astfel incat in 10 zile ne vom sincrniza cu raportarile DSP. Nu am competenta sa ma exprim daca ar trebui introduse in raportare si focarele. Desi nu afecteaza foarte mult, daca ai un centru de batrani, cu 50-60 de persoane, atunci se poate schimba scenriul in localitatile cu putini locuitori.

Studentii au voie sa mearga la cursuri, dar decizia o ia fiecare universitate in parte. Aici problema nu este atat prezenta la cursuri, cat prezenta in caminele studentesti.”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Oamenii de ştiinţă lucrează la un vaccin universal, care să neutralizeze toate tulpinile noului coronavirus