Sorin Cîmpeanu, din „fosa” gândirii: „Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educaţiei”

Sorin Cîmpeanu a mai spus că „am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România cu grupuri sanitare neconforme", deşi o analiză arată că ar fi nevoie de cinci decenii pentru asta.

31 aug. 2022, 11:44
Sorin Cîmpeanu, din „fosa” gândirii: „Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educaţiei”

Sorin Cîmpeanu vrea Romnia Educată, dar şcolile sunt tot cu toaleta în fundul curţii, iar acum se dau anunţuri de angajare pentru mii de suplinitori, indiferent dacă au sau nu studii superioare.  „Trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată”, a spus Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la începutul ședinței de Guvern.

Salarii profesori. Se schimbă legea, ministrul Sorin Cîmpeanu promite 9300 lei

Acesta a menționat că erau peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, în urmă cu 3-4 ani. „Dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli”, a completat ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că „am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu grupuri sanitare neconforme – n.red).”

Sorin Cîmpeanu: „Pe partea cealaltă, planul pe care l-ați cerut pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că, în urmă cu 3-4 ani, erau peste 2000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli, e vorba de școli mici. Am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu grupuri sanitare neconforme – n.red). Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care îl vom prezenta, domnule ministru, nu până la sfârșitul anului, și îmi place să cred că reprezentăm mult mai devreme. Mă angajez să prezentăm mai devreme.

Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației, e o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată.”, scrie edupedu.ro.

Legile Educației. Sorin Cîmpeanu, atacat dur de către Andrei Pleșu și Eugen Simion. Se cere anularea proiectului și organizarea urgentă de dezbateri reale

În luna mai a acestui an, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot atunci, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine.- detalii aici

Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:

  • 12.712 clădiri școlare nerenovate;
    4.414 școli care folosesc sobe pentru încălzire;
    5.826 de școli care nu au autorizație sanitară;
    3.884 nu au surse de apă adecvate;
    6.180 de școli nu au toalete interioare;
    12.359 de școli nu au rampă de acces
    15.007 școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități.

În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021, scrie că „’Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023′ identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare”.

Documentul are și o actualizare a datelor – „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.
Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.