Sorin Cîmpeanu face anunţul aşteptat de elevi şi părinţi: „Şcolile nu se închid. Grădiniţele vor putea funcţiona cu avizul DSP”

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că şcolile şi grădiniţele nu se vor închide, ultimele având nevoie de avizul DSP pentru a-şi desfăşura activitatea.

29 mart. 2021, 12:40
Sorin Cîmpeanu face anunţul aşteptat de elevi şi părinţi: „Şcolile nu se închid. Grădiniţele vor putea funcţiona cu avizul DSP”

Sorin Cîmpeanu a declarat că ordinul de ministru prin care vor fi reglementate aceste decizii va fi semnat luni.

„Se va organiza simularea de îndată ce ies din carantină localitățile în care funcționează aceste școli. Referitor la ordinul de ministru cu privire la structura anului școlar. El va fi semnat astăzi. Aș vrea să fac o precizare importantă. Școlile nu se închid pentru că elevii claselor terminale nu vor avea programul modificat. Deci avem 20 de zile de vacanță: 10 zile pentru sărbătorile pascale catolice, între 2-11 aprilie și 10 zile de vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe, între 30 aprilie și 9 mai. Cele două săptămâni de vacanță suplimentare se pot transforma în zile de școală cu prezență fizică.

Școlile nu se închid și pentru că activitățile remediale vor putea fi organizate la cerere, inclusiv pe perioada vacanței de primăvară, acolo unde rata de infectare este mai mică de 6/1000. Acest lucru va avea ca obiectiv micșorarea decalajelor generate de predarea online. De asemenea, grădinițele vor putea solicita efectuarea de activități didactice cu copii cu avizul DSP. Avantajul este că aceste zile de vacanță în luna aprilie se pot transforma în zile de școală cu prezență fizică în luna iulie, cu condiția respectării regulilor în școli.”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei conferințe de presă.

Sorin Cîmpeanu: „Examenele naţionale se vor desfăşura cu prezenţă fizică”

Întrebat cum se vor desfăşura examenele naţionale de la sfârşitul anului şcolar, ministrul Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că acestea vor avea loc cu prezenţa fizică a elevilor, chiar şi în localităţile carantinate.

„Acest an școlar 2020-2021 se va încheia. Examenele naționale, în acest an școlar, se vor derula. Se vor derula cu prezența fizică. Chiar și în localitățile carantinate. Am inițiat discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, discuții care mă îndreptățesc să sper că va exista înțelegere din partea colegilor pentru a se acorda permisiunea, pentru a se face o excepție, pentru susținerea examenelor naționale având în vedere importanța lor pentru viitorul oricărui tânăr.

Și Evaluarea Națională, și Bacalaureatul sunt determinante pentru viitorul tinerilor. Sunt convins că va exista această înțelegere, dacă va fi cazul. Sperăm să nu fie cazul, să nu fie localități carantinate. Acest lucru va putea fi stabilit și confirmat doar în apropiere, în funcție de evoluția epidemiologică. Într-o perioadă de criză pandemică, din păcate, nu suntem capabili, nu este niciun sistem capabil, să asigure predictibilitate”, a adăugat Sorin Cîmpeanu la ProTV.

Citeşte şi: Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2021 – 2020 începe astăzi