Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Predarea online generează pierderi substanţiale, care nu pot fi recuperate decât prin prezenţa fizică”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat vineri cât de pregătite sunt autoritățile pentru revenirea copiilor la școală din 8 februarie, în siguranță, cum vor recupera elevii materia pierdută și ce modificări vor fi în programa pentru examenele naționale din acest an.

15 ian. 2021, 19:54
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Predarea online generează pierderi substanţiale, care nu pot fi recuperate decât prin prezenţa fizică”

Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, într-un interviu acordat jurnaliştilor Hotnews, că modul de predare online a cauzat elevilor multe pierderi în acumularea materiei şcolare, iar acestea pot fi recuperate doar prin întoarcerea la cursuri în şcoli. Ministrul spune că îşi asumă decizia de a se redeschide şcolile, în condiţiile prevăzute, iar demisia sa este oricând pe masă, în cazul în care măsura se dovedeşte a fi greşită.

Fără să-mi depășesc limitele de competență, o schimbare la un scenariu la altul va trebui să fie confirmată printr-o păstrare a trendului timp de trei zile. Este timp, avem o dată de 2 februarie la care vom avea o analiză a evoluției epidemiologice.

Universitățile, care au autonomie, au libertatea să decidă în ce mod își vor derula activitatea. O astfel de decizie poate fi luată doar în fâșia foarte îngustă între dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate. Ieri, decizia a fost luată prin consens. Noi, cei care am luat această decizie, ne asumăm această decizie.

Am declarat din prima zi de mandat că voi fi cu mandatul pe masă. Îmi place această abordare că problemele se rezolvă prin tăieri de capete. Eu sunt cel mai ușor de desprins, am declarat din prima zi că mandatul este cu demisia pe masă. Pentru a fi ministru am renunțat la patru poziții, toate câștigate prin vot secret.

Pentru grădinițe și învățământ online, partea de predare se face cel mai greu.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu prelungeşte termenul în care situaţiile şcolare pot fi încheiate

„Copiii care au probleme de sănătate vor face obiectul unor certificări medicale și vor avea înțelegere maximă pentru continuarea învățământului online.

Vom vedea pe motivație medicală, trebuie să fie luate în considerare toate situațiile. Sistemul hibrid s-a dovedit neviabil, ineficient. Realitatea a arătat că nu s-a făcut față, elevii nu au asimilat, nu au dobândit competențe. Când vrei să faci două lucruri în același timp riscul de a nu ieși nimic este foarte mare.

Am un număr de peste 65.000 de elevi estimați în situație de risc de neîncheiere a situației în primul semestru. Predarea online generează pierderi substanțiale. Este vorba de pierderi suferite pe parcursul predării online și este logic că nu le poți recupera tot prin predare online, este nevoie de prezență fizică pentru aceste acțiuni remediale.

Am emis un ordin prin care am extins la 8 săptămâni situația în care aceste situații pot fi încheiate, am micșorat numărul de note la minimum două. Scenariul roșu este segmentul cel mai dificil. Rămânând în online, nu se va putea face o recuperare eficientă a ceea ce s-a pierdut.

Mizăm pe faptul că vor fi foarte foarte puține școli. Chiar și în cele mai defavorabile scenarii, anul școlar trebuie să se încheie și examenele naționale susținute, chiar și cu organizarea de sesiuni suplimentare.

Am fost întotdeauna adeptul unui număr de elevi mai mic pe clasă. Îmi declar public disponibilitatea de modificare a metodologiei pentru reducerea numărului de elevi în clase, începând din toamnă. În timpul anului nu există această posibilitate.
De obicei școlile foarte aglomerate sunt în centre mari, aglomerate, unde riscul de a fi în scenariul roșu sau galben este mai mare, și atunci este posibilă spațierea”, a adăugat Cîmpeanu.

Citeşte şi: Structura anului şcolar 2021. Ce se întâmplă în semestrul II şi care este calendarul examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat