Sorin Cîmpeanu, propus ministru al Educaţiei, este iniţiatorul ordonanţei pentru amnistierea plagiatorilor

Lista Cabinetului Florin Cîţu şi programul de guvernare sunt depuse la Parlament la 23 decembrie 2020. Sorin Mihai Cîmpeanu (PNL) a fost propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei în viitorul guvern.

23 dec. 2020, 09:37
Sorin Cîmpeanu, propus ministru al Educaţiei, este iniţiatorul ordonanţei pentru amnistierea plagiatorilor

Sorin Cîmpeanu s-a născut la 18 aprilie 1968. A absolvit Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Bucureşti, în 1986, apoi Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) (1991). În anul 2000, şi-a susţinut doctoratul în cadrul aceleiaşi facultăţi, potrivit CV-ului postat pe site-ul www.usamv.ro.

Sorin Cîmpeanu va ocupa pentru a doua oară portofoliul de ministru al Educației, dacă guvernul Cîțu va fi învestit, dar pentru prima dată ca membru al PNL.

Primul său mandat de ministru al Educației a fost în Guvernul PSD condus de Victor Ponta în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, iar până în prezent Sorin Cîmpeanu a schimbat 3 partide: a fost membru ALDE, apoi PRO România, pentru ca din ianuarie 2020 să fie membru PNL. A fost premier interimar în noiembrie 2015, după ce Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv.

Conform Edupedu, Sorin Cîmpeanu a inițiat în 2014 controversata Ordonanță de Urgență care amnistia plagiatorii, introducând o portiță pentru aceștia: doctorii ar fi putut să renunțe la titlu. Parlamentarii au votat apoi împotriva acestei OUG.

Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educaţiei

Tot în primul său mandat de ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a introdus corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat, pentru evitarea fraudelor.

Un alt episod care a marcat primul său mandat de ministru al Educației ține de acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea pe când era premier interimar. Consiliul de Etica din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record – că Oprea nu ar fi plagiat, în ciuda dovezilor de domeniul evidenței.

În 2019, președintele Klaus Iohannis l-a decorat, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, pe Sorin Cîmpeanu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) şi preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, Sorin Cîmpeanu se numără printre rectorii aflați la al 3-lea mandat în fruntea unei universități, forțând legea educației printr-o modificare introdusă în vremea mandatelor deținute de Remus Pricopie și Mihnea Costoiu.

Cîmpeanu este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti, universitate la care Laurențiu Baranga și-a obținut abilitarea – adică a devenit coordonator de doctorate fără ca el să fi avut diplomă de Bacalaureat.

Baranga a fost profesor, coordonator de doctorat și și-a obținut chiar abilitarea la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, instituție de învățământ al cărei rector este Sorin Cîmpeanu. USAMV a făcut acum plângere penală şi s-a constituit parte civilă în procesul-penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică sub nr.462/P/2020, cu suma totală formată din drepturile băneşti primite de la USAMV B, a întrerupt contractul de muncă şi respectiv a anulat afilierea, a repartizat studenţii coordonaţi de acesta către alţi profesori şi a informat Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru a-i anula atestatul de abilitare acordat, relatează Adevărul.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Am putea deschide şcolile la sfârşit de martie, început de aprilie”