Sorin Grindeanu anunţă că România va avea o autostradă care traversează Carpații: „Este contractul cu cea mai mare valoare lansat în ultimii 30 de ani în România”. Când va fi dată în folosinţă

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii a semnat luni contractul pentru construcția secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu-Pitești, în valoare de 5,3 miliarde de lei fără TVA, a anunţat pe pagina sa de Facebook ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

01 aug. 2022, 15:20
Sorin Grindeanu anunţă că România va avea o autostradă care traversează Carpații: „Este contractul cu cea mai mare valoare lansat în ultimii 30 de ani în România”. Când va fi dată în folosinţă

Sorin Grindeanu anunţă că România va avea o autostradă care traversează Carpații. Ministrul Transporturilor a precizat că este contractul cu cea mai mare valoare lansat în ultimii 30 de ani în România, iar tronsonul pentru care s-a semnat luni ar urma să fie dat în folosinţă în 2027.

„Astăzi a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția ultimei secțiuni din Autostrada Sibiu-Pitești, care nu avea constructor desemnat! Din acest moment, întreaga autostradă este contractată, iar un important sector al coridorului 4 Pan European, în lungime totală de 122 de km, are un termen de finalizare predictibil. Este contractul cu cea mai mare valoare lansat în ultimii 30 de ani în România: 5,32 de miliarde de lei, fără TVA”, a scris ministrul Transporturilor, pe Facebook.

Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (Cornetu – Tigveni), cu o lungime de 37,40 km, împreună de secțiunea 2 (Boița-Cornetu) face parte din tronsonul care traversează Carpații și este cea mai complexă secțiune a acestei autostrăzi.

Asocierea de constructori italieni are la dispoziție 12 luni pentru proiectare (perioada ofertată) și 45 de luni pentru construcție. Pe această secțiune ar urma să fie deschisă circulația în anul 2027.

Construcţia secţiunii 3 a autostrăzii Sibiu-Piteşti (37,4 km) va dura 57 de luni şi va fi finanţată din fonduri europene nerambursabile. Contractul pentru cea mai complexă secţiune a autostrăzii Sibiu-Piteşti are o perioadă de proiectare de 12 luni şi o perioadă de execuţie de 45 de luni.

Principalele lucrări pe această secţiune sunt: 95 de poduri şi pasaje, un tunel cu două galerii independente, în lungime de 1,7 km/galerie, nod rutier Cornetu şi nod rutier Văleni, ecoduct în zona localităţii Călineşti.

Secţiunea 3 (Cornetu-Tigveni) şi secţiunea 2 (Boiţa-Cornetu) au o lungime totală de 68,73 km şi formează tronsonul montan al autostrăzii Sibiu – Piteşti care va traversa efectiv Carpaţii, precizează Grindeanu, potrivit Hotnews.

Lotul 3 va avea două noduri rutiere, după cum urmează:

Nod rutier Cornetu km 44+895 (Km 39+973.51 SF 2008), conexiune DJ 703M
Nod rutier Valeni km 74+228 (Km 69+ 324 SF 2008), conexiune DN 7D (DJ 678A);

De-a lungul traseului, între km 60+021 – km 61+721 (km 55+135 – km 56+835 conform SF 2008), se regăsește Tunelul Poiana cu o lungime de 1,70 km.

Lățimea tunelurilor este proiectată cu o parte carosabilă de 8.5 m lătime pentru tuneluri cu două benzi, constând într-o bandă rapidă de 3.5 m + 0.5 m, o bandă lentă de 3.5 + 1.0 m și trotuare, a mai scris Grindeanu.

Tunelul va fi cu două galerii, câte o galerie pe sens, cu două benzi de 7 metri. Pentru tunelul Poiana vor fi prevăzute 3 galerii de legătură între sensuri și o galerie ce permite accesul auto.

Lotul de autostradă va trece peste diverse văi și râuri pe nu mai puțin de 48 de poduri, iar peste autostradă de-a lungul ei vor fi construite 6 pasaje.

La Călinești, pe Valea Oltului, va fi realizat și un ecoduct de circa 220 de metri pentru a permite deplasarea animalelor sălbatice pe deasupra autostrăzii.

Citeşte şi: PSD pregătește noi ajutoare sociale. Marius Budăi: „Trebuie să extindem măsurile, nu doar la categoriile vulnerabile. Toți cetățenii au fost afectați de scumpiri” | EXCLUSIV