Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, audiat la DNA

Ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, este audiat la DNA, fiind citat în calitate de martor în dosarul în care directorul general interimar al CFR SA Ion Alexandru Simu și directorul general adjunct tehnic al companiei, Petru Ceșa, sunt urmăriți penal pentru instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu.

17 ian. 2023, 12:32
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, audiat la DNA

Conform surselor judiciare, Sorin Grindeanu a fost chemat în calitate de martor, în condițiile în care CFR SA se află în subordinea Ministerului Transporturilor.

Procurorii DNA au început luni urmărirea penală față de Alexandru Ion Simu, directorul companiei de stat CFR SA, și Petru Cesa, director în companie, acuzați de instigare la abuz în serviciu și instigare la uzurparea funcției, potrivit unui comunicat al instituției.

DNA îi acuză pe cei doi că au trucat numirea lui Simu la conducerea companiei și au concediat o angajată pe care o bănuiau că ar fi transmis către ziariști detaliile ilegalității.

Ce acuzaţii aduce DNA celor doi directori din CFR SA:

„În cursul lunii aprilie 2022, Petru Ceșa, în calitatea menționată mai sus, la instigarea directorului Simu, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii.

Prin cea de-a doua decizie, el l-a numit pe Alexandru Simu la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara.

Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu, Petru Ceșa ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.

După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, Petru Ceșa, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate bănuite că ar fi remis presei documentul respectiv i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”.

Acționând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA”, se arată în comunicatul DNA, potrivit Hotnews.

Reacția Ministerului Transporturilor

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt parte a puterii judecătorești. Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general”, a transmis luni Ministerul Transporturilor.

Ion Alexandru Simu este director al CFR SA din decembrie 2021, venind din funcția de consilier la Sucursala Regională CF Timișoara. Între 2014 și 2020 a fost director al Sucursalei Regionale CF Timișoara.

Despre Simu, presa a scris că a reușit să ocupe succesiv trei funcții în patru zile la CFR SA, iar despre Petru Ceșa s-a scris în contextul prieteniei sale cu Ion Alexandru Simu și presuspuse ilegalități la Regionala Cluj.

Citeşte şi: Mărturii șocante ale magistraților și polițiștilor hăituiți de Mircea Negulescu! „Inchizitorul Portocală” a fost achitat pe fond la Înalta Curte! Procurorul general Liviu Tudose: “Mi-a spus să îmi petrec noaptea pe preșul de la ușă, ceea ce s-a întâmplat… Doza triplă dintr-un medicament de inimă”. Șeful Poliției Locale: „Mi s-a solicitat să urmăresc judecători… Mi-a cerut să mă așez în genunchi și să cer iertare”