Sorin Grindeanu: Strategia de descentralizare va fi aprobată miercuri în Guvern

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că Guvernul va adopta, în ședința de miercuri, strategia de descentralizare, precizând că toate obiectivele care pot fi trecute în administrația autorităților locale trebuie transferate în gestiunea acestora.

11 apr. 2017, 13:45
Sorin Grindeanu: Strategia de descentralizare va fi aprobată miercuri în Guvern

„Mâine am ședință de guvern. (…) Mâine aprob strategia de descentralizare în Guvern, ceea ce e un pas extrem de important pentru ceea ce avem de făcut în continuare, deși am miniștrii în echipa mea care au o retincență (…), e foarte greu să renunțe la anumite lucruri pe care le consideră că sunt de apanajul administrației centrale. Mâine facem acest poate prim pas ca și hotărâre și aprobăm această strategie de descentralizare, pentru că e nevoie și sper ca finalul mandatului nostru, încredințat de cetățeni, să ne prindă cu toate aceste lucruri făcute”, a declarat Grindeanu marți, la Bistrița.

El a precizat că Executivul pe care îl conduce este decis să facă descentralizarea și că le-a transmis primarilor cu care s-a întâlnit că este momentul ca acest proces să treacă „dincolo de vorbe”.

„Am cerut miniștrilor și membrilor echipei guvernamentale ca toate lucrurile care pot fi date către autoritățile publice locale, înțelegând aici și cele județene, să poată fi transferate într-un ritm cât mai rapid, astfel încât cei care pot gestiona aceste obiective să o facă și o fac în mod sigur mult mai bine decât noi de la București”, a adăugat prim-ministrul, conform Agerpres.

Sorin Grindeanu a mai spus că, pe lângă strategia de descentralizare ce va fi adoptată printr-o hotărâre de guvern, va fi aprobat și un prim proiect în acest sens, cel privind trecerea falezei din Tulcea în administrația Consiliului Județean.

„Afirm dorința guvernului pe care îl conduc să facă acest lucru, această descentralizare și o va face, dar totodată și autoritățile locale, județene să-și înțeleagă responsabilitatea pe care o au o dată ce acest proces, care nu e unul simplu, care să se termine de pe-o zi pe alta, va fi finalizat. Sigur că datoria noastră e să le dăm și pârghiile necesare să gestioneze toate aceste noi probleme pe care le vor avea, dar ăsta e drumul pe care trebuie să mergem și vom merge cu o viteză sporită în perioada următoare”, a susținut premierul.

Pe de altă parte, șeful Guvernului s-a referit și la Codul administrativ, afirmând că prefectul și subprefectul vor avea funcții de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

„E în dezbatere publică spre final Codul administrativ. Cred că trebuie să ieșim din această ipocrizie pornită undeva prin 2004-2005. O parte din cei care reprezintă Guvernul în teritoriu, pornind de la prefecți, subprefecți, șefi de deconcentrate bineînțeles că se schimbă o dată cu un nou guvern, doar că ne facem că nu vedem. Din aceste lucruri trebuie să ieșim. Prefectul va avea funcție de secretar de stat, subprefectul de subsecretar de stat și mergem în continuare și pe zona de deconcentrate, pentru că și deconcentratele trebuie să pună în aplicare programul de guvernare”, a punctat Sorin Grindeanu.