Sorin Grindeanu: Zăcământul de gaze din Buzău ar asigura independenţa energetică a ţării 2-3 ani. Cât valorează gazele de la Buzău

Publicat: Vineri, 12 Mai 2017 17:50 // Actualizat: Vineri, 12 Mai 2017 19:02 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, la Caragele, în judeţul Buzău, că acesta ar asigura singur independenţa energetică a ţării timp de 2-3 ani. Toma Petcu, ministrul Energiei, a estimat valoarea zăcământului la 4 miliarde de dolari.

UPDATE Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la Buzău, că zăcământul de gaze de la platforma Caragele, din acest judeţ, este evaluat la aproape 4 miliarde de dolari, el menţionând că aceasta ar asigura, pe consumul mediu anual, necesarul naţional pentru 3 ani.

"Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească - Romgaz - a făcut-o pe rezerve de gaze din România. E o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi şi posibilitate de exploatare de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge 3 ani. Este un depozit evaluat, la un preţ minim, aproape de 4 miliarde de dolari", a spus ministrul Energiei, potrivit Mediafax.

 

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că explorarea din judeţul Buzău este foarte importantă şi se va dezvolta în următorii ani, crescând la 25-27 miliarde mc de gaz.

În plus, spune premierul, zăcământul ar asigura singur independenţa energetică a României pentru gaz pe o perioadă de 2-3 ani.

Zăcământul din localitatea Caragele, din judeţul Buzău, este considerat cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani.

Potrivit datelor oficiale, a fost pus în evidenţă prin foraj în anul 2000 şi a intrat în producţie din 2004, iar în prezent produce 500.000 de mc pe zi. Programul de lucrări 2017 include forajul a şase sonde, iar valoarea investiţiei este de circa 40 de milioane de euro, dintre care trei sonde sunt deja în foraj, transmite Mediafax.

Alături de premierul Sorin Grindeanu şi de ministrul Energiei, Toma Petcu, la eveniment este prezent şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În iunie 2016, Romgaz Mediaş (SNG), cel mai mare producător intern de gaze, a anunţat realizarea unei noi descoperiri importante de hidrocarburi pe teritoriul României în Perimetrul RG 06 Muntenia Nord–Est, unde desfăşoară operaţiuni petroliere că unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare–Dezvoltare–Exploatare.

Descoperirea este situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 şi 5000 m, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei.

Testele de producţie finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca şi 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m aflat la adâncime de peste 4000 m. Rezultatele obţinute în urmă testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm şi 9 mm prefigurează producţii zilnice între 1400 şi 2200 boe/sondă. Resursa contingenta, evaluată pe bază datelor obţinute din foraje, care include geofizică de sondă, carote mecanice şi fluide extrase la ţeste, dar şi din dimensionarea capcanei pe date seismice 3D, este estimată între 150 şi 170 milioane boe (echivalentul barililor de petrol).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
gaze Guvern independenta energetica Sorin Grindeanu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8583
RON
21 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H