Sorin Lia, procurorul-activist care proteja afaceri ilegale, a fost eliberat din arest! Era membru de bază în frăția procurorilor care participau la linșajul judecătoarei Savonea! I-a trimis un memoriu lui Horodniceanu prin care îi solicita să-l scape de anchetatorii care îl investigau!

Sorin Lia, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, reținut pentru abuz în serviciu și alte acuzații, a fost eliberat joi de Magistrații Curții de Apel Craiova care au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile. Lia este cunoscut ca fiind una dintre trompetele #Reziștilor, care prin intermediul așa-zisei Asociații ”Inițiativa pentru Justiție” pe care a fondat-o alături de procurorul șef al Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București, Bogdan Pîrlog, a participat la linșajul judecatoarei Lia Savonea.

11 mai 2023, 23:33
Sorin Lia, procurorul-activist care proteja afaceri ilegale, a fost eliberat din arest! Era membru de bază în frăția procurorilor care participau la linșajul judecătoarei Savonea! I-a trimis un memoriu lui Horodniceanu prin care îi solicita să-l scape de anchetatorii care îl investigau!
Sorin Lia, procurorul-activist care proteja afaceri ilegale, a fost eliberat din arest! Era membru de bază în frăția procurorilor care participau la linșajul judecătoarei Savonea!

Sorin Lia, procurorul-activist care proteja afaceri ilegale, a fost eliberat din arest! Procurorul-activist, Sorin Lia, a scăpat pentru moment de acest dosar, dar nu a scăpat de toate problemele pe care le are cu legea și asta pentru că pe 17 mai, acesta va ajunge la CSM, unde va avea o acțiune disciplinară pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții.

Citește și Percheziții DNA la Primăria Brașov. Primarul USR-ist Allen Coliban este implicat într-un dosar de corupție. Care sunt faptele pentru care este cercetat

Sorin Lia, procurorul-activist care proteja afaceri ilegale, a fost eliberat din arest!

Sorin Lia este procurorul care a fost reținut de noua Secție pentru Investigarea Magistraților și totodată, este cel care în anul 2022, a candidat la Consiliul Superior al Magistraturii. Mai mult decât atât, Lia este co-președinte al Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”, înființată alături de Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis celebrul dosar ”10 August”.

Nimeni nu își explică cum acest procuror care anul trecut le-a dat polițiștilor informații nedestinate publicității și informații cu caracter secret, de serviciu, a fost lăsat în libertate.

O altă faptă de care este acuzat este cea de abuz în serviciu, asta după ce în 2016, în calitate de un magistrat coordonator ar fi intervenit la un procuror stagiar pentru ca ancheta să dispună o soluție favorabilă unui inculpat dintr-un dosar.

Mai mult, în 2021, Sorin Lia s-a folosit de funcția de conducere pe care o avea la Parchetul din Corabia și a emis retroactiv pe numele său un ordin de deplasare nereal prin care a arătat că ar fi circulat cu viteză pe drumurile publice în interes de serviciu pentru a scăpa de o sancțiune din partea Poliției Rutiere.

Procurorul Sorin Lia

De asemenea, Sorin Lia i-a trimis pe data de 23 februarie 2023, procurorului Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM, un memoriu în care s-a plâns că toți magistrații și polițiștii din Oltenia sunt împotriva sa. Mai mul, procurorul-activist s-a plâns că este vizat într-un dosar privind infracțiunea de furt de motorină și că jandarmii au intrat peste bunica lui în casă ca să caute motorină.

Sorin Lia i-a cerut lui Horodniceanu să ia măsuri urgente pentru că nu mai poate să facă față presiunilor anchetatorilor din Olt.

Vă reamintim că, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, miercuri seară, că procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, desemnat să efectueze urmărirea penală faţă de magistraţi, a dispus reținerea mai multor persoane, printre care se află și procurorul Sorin Lia.

Asupra magistratului planează mai multe acuzații de abuz în serviciu și favorizarea infractorului, în legătură cu „instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale”, dar și „modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie”.

Concret, procurorii spun că inițial, Sorin Lia a fost cercetat pentru faptul că a intervenit într-un dosar pentru a opri sancționarea unui agent economic, care a fost prins în trafic în timp ce transporta marfă cu tonaj depășit, însă atunci când au extins cercetările au descoperit că magistratul a comis și alte ilegalități.

De exemplu, în momentul în care a fost prins de către polițiștii de la Brigada Rutieră conducând cu viteză, procurorul Sorin Lia a mers la birou și, având calitatea de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, și-a completat un ordin de deplasare în care motiva că mergea cu viteză pentru că se afla în interes de serviciu, scăpând astfel de sancțiune.

Printre persoanele reținute miercuri de procurorii craioveni alături de Sorin Lia se află omul de afaceri Adrian Tudose, pentru care magistratul ar fi intervenit dosarul menționat de anchetatori, dar și șeful punctului de lucru din Corabia al firmei lui Tudose.

Cu toate acestea, magistrații Curții de Apel Craiova au respins, joi, propunerea de arestare preventivă împotriva fostului șef al Parchetului Corabia, Sorin Lia, care culmea, a beneficiat de un avocat din oficiu care va fi plătit din banii Ministerului Justiției,  a polițistului Sorin Bulintis, a omului de afaceri Adrian Tudose și a șefului punctului de lucru din Corabia al firmei lui Tudose.

Cei patru inculpați, acuzați de abuz in serviciu, complicitate si distrugere de probe, au fost lăsați în libertate.

”Curtea de Apel Craiova Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor. Cheltuielile judiciare rămâne în sarcina statului. Onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul Lia Sorin Marian se va achita din fondurile M.J., rămânând în sarcina statului. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu, azi, 11.05.2023”, se arată în decizia magistraților craioveni.

Decizia Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cine este procurorul Sorin Lia

Despre procurorul Sorin Lia nu se știu foarte multe lucruri și asta pentru că de-a lungul timpului, acesta a avut grijă să posteze în magistratul perfect și cinstit care a dat de pământ cu colegii ce au încălcat, din punctul său de vedere, normele de etică juridică.

Sorin Lia și-a început activitatea ca ofițer de poliție în cadrul IPJ Olt în perioada 2004-2011. Iar din anul 2011, a devenit procuror la Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, unde a activat până în anul 2017.

Un an mai târziu, acesta și-a continuat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, unde a ocupat fotoliul de șef al instituției, până de curând.

Sorin Lia a devenit cunoscut în România, după ce în anul 2018, alături de Bogdan Pîrlog, controversatul procuror militar din dosarul ”10 August”, cercetat disciplinar de CSM în mai multe anchete, și de procurorul DIICOT, Ionuț Marcu au pus bazele Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”.

În 2020 și în 2021, Sorin Lia a depus două cereri de transfer de la parchetul civil la cel militar. Mai exact, Marian Sorin Lia, cerea să fie transferat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, unde ar fi fost coleg cu colegul său de la asociația „Inițiativa Pentru Justiție”, Bogdan Ciprian Pîrlog, însă ambele cereri au fost respinse.

Doi ani mai târziu, Sorin Lia  împreună cu camaradul său Bogdan Pîrlog, au candidat la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), având două proiecte aproximativ identice, însă nici de această dată planul lor de a deveni colegi în cadrul aceleiași instituții nu le-a reușit.

Procurorul Sorin Lia și procurorul șef al Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București, Bogdan Pîrlog, lupii paznici la oi

Din 2018 și până în prezent, procurorul Sorin Lia și procurorul militar Bogdan Pârlog au lansat prin intermediul așa-zisei Asociații ”Inițiativa pentru Justiție” mai multe atacuri și acuzații extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare din România, dar și la probitatea profesională și morală a procurorilor din cadrul acestora.

Acuzațiile lansate de cei doi ”lupi moraliști ai justiției” au stârnit revolta magistraților militari care în aprilie 2021, au sesizat Inspecția Judiciară, solicitând excluderea din magistratură a lui Sorin Marian Lia, dar și a lui Bogdan Ciprian Pîrlog, cercetat disciplinar de CSM în mai multe anchete ce vizează printre altele comunicatele pe care prin intermediul Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” le-a transmis.

Așa cum s-a descoperit în cele din urmă, că procurorul Sorin Lia nu este cheie de Biserică, nici colegul său de asociație Bogdan Pîrlog nu se lasă mai prejos.

Procurorul-militar Bogdan Pîrlog

Tot în 2021, Inspecția Judiciară (IJ) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea din magistratură a lui Pîrlog din cauza activității sale intense de pe „Forumul magistraților”, unde posta, sub identitatea „Caius Marcius”, diverse materiale despre simpatiile sale politice și își contesta superiorii.

Potrivit CSM, multe dintre mesajele lui Pârlog depășeau limita dintre exercitarea libertății de exprimare și calomnie, însă nu se știe prin ce mijloace de fiecare dată, autorul dosarului ”10 August” a scăpat basma curată.

Nu același lucru putem spune despre partenerul său sau mai bine spus colegul său de asociație, Sorin Lia, care acum, se află în vizorul oamenilor legii pentru găinăriile pe care le-a comis de-a lungul timpului.

Contactat de România TV.net pentru a ne oferi un punct de vedere în ceea ce privește situația în care se află Sorin Lia, Bogdan Pîrlog s-a lepădat ca Iuda de el și a refuzat să facă orice fel de comentariu în acest caz.

”Este o procedură în curs și nu vreau să comentez despre acest subiect mai mult”, a spus Bogdan Pârlog.

”Inițiativa pentru Justiție”, o asociație de apartament cu trei membri

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” (AIJ) se recomandă ca fiind o organizație non-profit, profesională a procurorilor, care reunește peste 100 de magistrați din toată țara.

Cu toate acestea, din 2018 de când a fost înființată asociația și până în prezent, niciodată nu a fost făcută publică lista celor peste 100 de magistrați. Contactat de România TV.net, procurorul Bogdan Pîrlog a refuzat să facă publică lista membrilor asociației pe care el o prezidează alături de Sorin Lia.

Trebuie precizat faptul că marea asociație din care se cunosc doar trei membri care acum au rămas doar doi pentru că nu se știe din ce motive procurorul DIICOT, Ionuț Marcu, nu mai apare în comunicatele de presă transmise de „Inițiativa pentru Justiție”, își are sediul într-un apartament situat la etajul cinci al unui bloc din Corabia, de acolo de unde au plecat de mai bine de cinci ani majoritatea atacurilor lansate de cei doi procurori ”deontologi”

Mai mult, asociația condusă de Sorin Lia și Bogdan Pîrlog nu are niciun site oficial, ci doar o pagină obscură de Facebook în care sunt postate comunicatele de presă transmise de către cei doi procurori către anumite trusturi ale #reziștilor precum G4media sau știripesurse, care au rubrici speciale pentru astfel de materiale.

Citește și Cinci persoane din România, între care un deputat și două firme, trimise în judecată de Parchetul European pentru fraudă cu prejudiciu estimat la 1,7 milioane de euro