Sorin Oprescu află abia luni dacă rămâne în AREST PREVENTIV

Curtea de Apel București va judeca pe 14 septembrie contestația primarului Capitalei, Sorin Oprescu, la decizia instanței de a-l aresta preventiv, într-un dosar în care este acuzat de DNA de luare de mită.

09 sept. 2015, 15:14
Sorin Oprescu află abia luni dacă rămâne în AREST PREVENTIV

Pe 7 septembrie, magistrații Tribunalului București au admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu, însă decizia nu este definitivă, iar primarul a făcut contestație, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Surse: Procurorii DNA au găsit la Oprescu acasă CINCI ARME de VÂNĂTOARE, 200.000 de lei, valută

Aceasta va fi judecată de Curtea de Apel abia luni, pe 14 septembrie, timp în care Primăria Capitalei rămâne în zodia haosului. Viceprimarul Cornel Pieptea a declarat că la Primăria Bucureşti a avut loc o şedinţă luni în care s-a discutat situaţia în care se află instituţia. Acesta a explicat că prefectul nu poate suspenda mandatul lui Sorin Oprescu până când instanţa nu comunică arestul preventiv, iar acest lucru se va întâmpla abia după rămânerea definitivă a deciziei. Ulterior acestui ordin, se va alege un viceprimar care să preia atribuţiile primarului General.

Viceprimarul Cornel Pieptea a mărturisit că la Primăria Capitalei este un blocaj la nivelul plăţilor, după arestarea lui Sorin Oprescu.

In momentul de fata exista un blocaj, insa el nu genereaza probleme dificile. In cursul acestei zile vor organiza o sedinta la nivel administrativ-executiv al primariei, astfel incat sa identificam potentialele riscuri pentru perioada urmatoare, pentru a putea sa gasim solutii„, a declarat viceprimarul.

Cornel Pieptea precizează că plățile din Primăria Generală au fost blocate luni în urma arestării primarului general Sorin Oprescu și a directorului economic din Primăria Generală, Mircea Constantinescu. De asemenea, Dan Darabont, viceprimar, susţine că s-a ajuns la o situație de avarie din punct de vedere tehnico-financiar şi că salariile angajaţiilor RATB şi RADET ar putea să nu mai fie plătite.

Citeşte şi: HAOS la Primărie: Oprescu nu poate fi SUSPENDAT până la rămânerea definitivă a deciziei de arestare preventivă

Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În același dosar, au fost reținuți Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primăriei Municipiului București; fostul șofer al primarului, Stanca Cristian, zis Grenadă, șefii Centrului Cultural ”Palatele Brâncovenești”, Florin Șupeală și Ruxandra Petroi Avasiloae, precum și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Ulterior, aceștia au primit și ei mandate de arestare preventivă.

De asemenea, Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, și Romeo Albu au fost plasați în arest la domiciliu.

Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, preciza DNA.

DNA menționa că, sâmbăta trecută, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși.


loading...
Partenerii noștri