Sorin Oprescu, la Atena: Pentru „dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă”, sunt condamnat la 10 ani de închisoare

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, a făcut mai multe declaraţii în faţa instanţei de la Atena, înainte de a fi eliberat.

31 mai 2022, 22:24
Sorin Oprescu, la Atena: Pentru „dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă”, sunt condamnat la 10 ani de închisoare

Sorin Oprescu a menţionat în faţa judecătorului că în România îi vor fi respinse căile de atac rămase la dispoziţie, dar a spus şi că a fost şocat să afle că a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

„Am câştigat cursa pentru primar general ca independent, nu ca membru al unui partid. Nu am avut stăpân, domnule preşedinte. Ceea ce am făcut, am făcut pentru neamul meu, fără să ţin seama de rugăminţile, cu ghilimelele de rigoare, politice. Plătesc acum această nesupunere. Perioada anilor 2013-2016 se caracterizează prin cuvântul cheie „denunţător”. Clasa politică a început să dispară, direct în puşcărie. Euforia era aşa de mare, dle preşedinte, încât îmi aduc aminte o declaraţie a preşedintei ÎCCJ din România, că judecătorii sunt de aceeaşi parte a tranşeei cu procurorii”, a declarat Sorin Oprescu în faţa instanţei de la Atena.

Sorin Oprescu, eliberat din închisoarea din Grecia. Trebuie să se prezinte la poliție de două ori pe lună
„Dacă mă veţi trimite înapoi, lumea se va mira de ce îmi sunt refuzate căile de atac”

„Nu mai departe de luna mai am primit această veste, pentru că noi nu suntem obligaţi să fim prezenţi la pronunţarea sentinţei. Vă spuneam, dle preşedinte, că am fost şocat, pentru că am crezut pentru o clipă că lucrurile s-au schimbat şi că într-adevăr se caută dreptate. Dacă dvs şi onorata Curte mă veţi trimite înapoi, voi fi încarcerat, după care toată lumea se va mira de ce îmi sunt refuzate căile de atac pe care le mai am la dispoziţie. Sunt condamnat la 10 ani de puşcărie pe un denunţ, unul singur, în care denunţătorul, la rândul lui fiind denunţat, afirmă în faţa completului de judecată următorul lucru: După ce am fost prins de procuratură cu banii din mită, a intrat un procuror în camera de interogatoriu şi mi-a spus, citez, ”dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă”. În acel moment, a apărut denunţul. Pentru acest lucru primesc 10 ani de puşcărie, pentru că timp de cinci ani de zile am tot discutat şi am tot prezentat aceste fapte de care nu au ţinut seamă”, a mai precizat fostul primar general.

Întrebat dacă are parte de un meniu special, având în vedere boala de care suferă, Sorin Oprescu a replicat sec. „Cartofi cu cartofi, orez cu orez. Să aleg ce? Dacă într-o zi erau cartofi şi într-o zi orez? Nu puteam, ce să comand de afară? Dacă aduce familia ceva, se strică, că nu e frigider”.

Adriana Nica, partenera de viață a lui Sorin Oprescu, în fața instanței din Grecia: „A fost condamnat la moarte”
„Dacă veţi hotărî să mă trimiteţi în România, nu e nicio exagerare, niciuna dintre căile de atac pe care le mai am nu va fi permisă. Toţi colaboratorii acestui director (n.r. denunţătorul) au venit în faţa instanţei şi au spus că nu mă cunoşteau personal, ci doar auzeau că trebuie să dea bani ca să ajungă şi la primarul general. Nu există nicio convorbire telefonică în care eu să fiu interceptat ca propunând sau cerând bani”, a mai spus Sorin Oprescu, potrivit DC News.