Sorina Pintea: Guvernul a decis prelungirea scutirii plăţii taxei de clawback la produsele derivate din sânge şi plasmă

Guvernul a decis prelungirea duratei de scutire a plăţii taxei de clawback pentru produsele derivate din sânge şi plasmă de la doi la trei ani, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Filip Stan
08 aug. 2019, 15:32
Sorina Pintea: Guvernul a decis prelungirea scutirii plăţii taxei de clawback la produsele derivate din sânge şi plasmă

„Am hotărât prelungirea duratei de scutire a plăţii taxei de clawback pentru produsele derivate din sânge şi plasmă, astfel încât să nu mai avem discontinuităţi în aprovizionarea cu imunoglobulină, (…) deci am prelungit durata de scutire a clawback-ului de la doi la trei ani, începând din ianuarie 2018”, a precizat Sorina Pintea, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în care a explicat măsurile suplimentare adoptate de Guvern, printr-o ordonanţă iniţiată de MS, privind accesul pacienţilor la tratament şi pentru îmbunătăţirea unor servicii medicale.

Ministrul Sănătăţii a precizat că o altă măsură adoptată prin ordonanţa de Guvern vizează tratamentele în străinătate.

„Aşa cum ştiţi, pentru procedurile care nu se fac în spitalele publice din România Ministerul Sănătăţii aprobă un dosar pentru plecarea în străinătate a pacienţilor care au nevoie de aceste proceduri. Am considerat foarte util pentru pacienţi precizarea unei excepţii. Dacă aceste proceduri se realizează în România în sistemul privat, atunci acestea pot fi decontate pacienţilor care solicită aceste proceduri. Trebuie să ţinem cont de faptul că este foarte important pentru un pacient să i se vorbească în limba maternă, este foarte important să i se asigure suportul familiei, pentru că face parte din procesul de vindecare. Este o măsură despre care am vorbit din luna martie şi iată că am modificat Legea 95, Legea Sănătăţii, creând astfel premisele rezolvării acestei probleme”, a afirmat Sorina Pintea.

Ea a adăugat că o altă reglementare din ordonanţa adoptată de Guvern prevede că „medicii care lucrează în structurile de cercetare pot desfăşura activităţi medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”.

„Până acum ei aveau posibilitatea legală să lucreze doar pentru cercetare şi nu puteau presta servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate”, a completat ea.

Potrivit Sorinei Pintea, în cuprinsul ordonanţei se regăseşte şi măsura referitoare la crearea „unui subprogram care să integreze toate serviciile care erau decontate de Casa de Asigurări de Sănătate”, urmare a discuţiilor purtate în luna mai cu asociaţiile care se ocupă de pacienţii cu tulburări în spectrul autist.

„Prin această ordonanţă (…) modificăm legislaţia şi creăm astfel premisele legale înfiinţării acestui subprogram pentru persoanele cu tulburări în spectrul autist”, a afirmat ministrul.

Totodată, a adăugat Pintea, au fost aprobate reglementări privind Agenţia Naţională a Medicamentului, în sensul că „au fost majorate amenzile şi stabilite amenzi pentru persoanele juridice române sau străine, prin reprezentanţii acestora, care nu respectă procedurile legate de serializare”. „Serializare care, după cum ştiţi, a fost implementată începând din luna februarie, astfel încât să eliminăm cât mai mult posibilitatea falsificării medicamentelor”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Tunelul subacvatic care leagă două continente. A fost construit într-o zonă cu activitate seismică intensă, e circulat zi de zi și e un simbol al progresului tehnologic
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce