Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, propune retragerea acreditării spitalelor judeţene de urgenţă din Târgu Jiu şi Ploieşti

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate retragerea acreditării spitalelor controlate săptămâna trecută - Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

01 apr. 2019, 09:43
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, propune retragerea acreditării spitalelor judeţene de urgenţă din Târgu Jiu şi Ploieşti

„Este apanajul Agenţiei pentru Managementul Calităţii în Sănătate. Voi face o informare către agenţie vizavi de neregularităţile pe care le-am constat vizitând spitalul, o parte din secţiile spitalului, şi sunt convinsă că vor lua măsurile care se impun referitor la anumiţi indicatori care posibil în momentul evaluării să fie conformi, nu mai sunt. Ministrul Sănătăţii nu poate să ceară imperativ, poate să propună. Asta am să fac”, a afirmat Sorina Pintea, prezentă la conferinţa „Gravele probleme din sănătate. Cât de bolnav este sistemul”.

Pintea a explicat că acest lucru înseamnă un nou proces de acreditare pentru cele două spitale.

Potrivit ministrului, Spitalul Judeţean Braşov a fost amendat cu 20.000 de lei, la care se adaugă 10.000 de lei amenzi pentru medicii şi asistenţii din unitatea medicală.

Ministrul Sănătăţii a precizat că verificările făcute la spitale nu au fost un „exerciţiu de imagine”.

„Nu a fost un exerciţiu de imagine şi nu va fi pentru că voi face în continuare acest lucru. Pur şi simplu m-am săturat să fie arătate cu degetul doar autorităţile, pentru că până la urmă fiecare dintre noi suntem parte a acestui sistem. Sistemul nu este ceva abstract la care ne uităm şi spunem că nu merge, suntem noi, fiecare. (…) Nici următoarele incursiuni nu vor fi un exerciţiu de imagine, pentru că încă am unele semnale negative din anumite zone”, a arătat Pintea.

Ea a spus că în timpul controalelor a întâlnit „blazare” şi faptul că este „bine şi aşa”.

Ministrul a precizat că ar „merge spre a sancţiona” furnizorii care nu oferă serviciile medicale la care s-au angajat.

„Vom finanţa aparatură medicală acolo unde ea va fi folosită, unde avem profesionişti care să o folosească, pentru că ştiţi foarte bine că încă există aparatură în cutii în spitale”, a afirmat Pintea.