Sorina Pintea: Pe zona de recuperare pediatrică avem multe lipsuri

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus miercuri, la lansarea unui proiect de investiţii de aproape 27 milioane de lei privind Secţia de recuperare neuro-psiho-motorie copii din cadrul Sanatoriului Techirghiol, că este un proiect care se impunea, în condiţiile în care sunt multe lipsuri cu privire la recuperarea pediatrică.

20 mart. 2019, 13:42
Sorina Pintea: Pe zona de recuperare pediatrică avem multe lipsuri

„Este un proiect care categoric se impunea. Aşa cum spuneam, pe zona de recuperare, recuperare pediatrică avem încă multe lipsuri. De aceea cu atât mai necesar era acest proiect în acest moment, proiect destinat copiilor care au probleme neuro-psiho-motorii. Se pretează şi zona şi se pretează şi personalul care lucrează aici la acest tip de investiţie. De fapt, vreau să spun că acest sanatoriu practic va deveni un sanatoriu etalon pentru România pentru că şi Ministerul Sănătăţii are un program investiţional pentru acest sanatoriu, coroborat cu aceste investiţii în infrastructură. Valoarea proiectului este de 27 milioane de lei, termenul – 2020”, a afirmat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, zonele de recuperare din ţara noastră sunt deficitare pe toate palierele, fiind nevoie de investiţii.

„Zonele de recuperare sunt deficitare în România pe toate palierele. Am început timid să înfiinţăm secţii şi compartimente de paliaţie. Ideea este următoarea: pacientul se prezintă în unitatea de primiri urgenţe, care funcţionează, ajunge în spital, care are medici bine plătiţi şi dotaţi, şi spitalele sunt dotate cu aparatură medicală şi după aceea ce facem? Recuperare după accident vascular, recuperare ortopedică, deci sunt mai multe paliere unde avem mari nevoi şi acolo trebuie să îndreptăm investiţiile”, a spus Pintea.

Ea a declarat, totodată, că trebuie făcute investiţii şi în resursa umană, menţionând că în judeţul Constanţa încă mai este nevoie de medici.

„În afară de această investiţie, în judeţul Constanţa mai sunt obiective de investiţii pentru Ministerul Sănătăţii. Am început de anul trecut, Ministerul Sănătăţii a alocat 8 milioane de lei pentru dotarea compartimentului de gastroenterologie, secţiei de neonatologie, de asemenea, printr-o hotărâre de guvern s-a promovat edificiul Casa Soarelui, iar centrul multifuncţional Năvodari va fi deschis cred în aprilie. (…) În afară de investiţiile pe care le facem noi aici, este nevoie de o investiţie şi în resursa umană, că mai este încă nevoie de medici în judeţul Constanţa. (…) Ministerul Sănătăţii promovează şi anul acesta programe de specializare a resursei umane în sănătate. Sunt foarte multe proiecte care vor merge în paralel, investiţii în pregătirea resursei umane şi în infrastructură”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a participat miercuri, alături de viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la demararea unui proiect de investiţii în secţia de recuperare neuro-psiho-motorie copii a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Proiectul va fi realizat de către Compania Naţională de Investiţii şi va cuprinde reparaţii capitale, lucrări de reconfigurare şi extindere pentru opt din corpurile de clădiri existente, precum şi reconfigurarea funcţiunilor, extindere şi dotări cu echipamente. Valoarea investiţiei este de aproximativ 27 milioane de lei.